Mölndal har full fart framåt

Mölndal, november 2009

Elever brer smörgås

I Mölndals stad satsar man för framtidens skolmåltider. Ny organisation, ny skolrestaurang på gång och ett EU-projekt om miljösmarta skolmåltider. Mölndals stad har en ny kostpolicy som grund för bra skolmåltider. Annika Norén som är utvecklingsledare kommer tillsammans med sina medarbetare göra verklighet av policyn.

–Vi har kikat på hur man har organiserat skolmåltiderna i Göteborgs stad och varit på studiebesök i Linnestaden och stadsdel Centrum. Ett större nätverk som Skolmatsakademin är vad vi behöver nu när vi är i startfasen. Fokus ligger på en effektiv organisation med hög kompetens. Våra politiker vill att personalen i köken ska ha möjlighet att utbilda sig, det känns väldigt positivt. Sedan ska vi bygga en ny restaurang på Lackarebäcksskolan, fortsätter Annika, vi kanske ska ta en sväng dit?

Två flickor äter smörgås

Om eleverna i klass 1 och 2 får välja vill de ha diamanter på väggarna och discokula i taket. Ellen och Linn gillar rosa och lila, det vore fint i matsalen menar de. Fast det är rätt bra nu också, menar barnen.

–Kicki, Stefan och den andra som hejar på IFK är jättesnälla, berättar Joakim. Han är stolt över sin skolrestaurang och menar att här får man bara go´ mat.

Nu är det mellanmål och Henny ställer fram nybakt bröd, ost, keso och paprikaringar i gult och rött. Det doftar hemtrevligt och eleverna låter sig väl smaka.

– Det hembakta började som en spontan idé, berättar Kicki. Eleverna reagerade direkt i dörren när de kom in och frågade vad det var som doftade så gott. Nu bakar vi så gott som varje dag. Vi har väldigt medvetna barn i vår skola. Femmorna får praktisera hos oss i serveringen och de tar stort ansvar. De välkomnar de yngre eleverna när de kommer för att äta och uppmuntrar dem att ta mer grönsaker. Vi har ett matråd också och det är rektorns ansvar att det fungerar, det känns viktigt att det finns ett engagemang.

Kökspersonalen hjälper till


Minskat svinn i skolrestaurangen är en hjärtefråga i Mölndal.  På Lackarebäcksskolan har eleverna fått lära sig att man inte ska kasta så mycket mat. Måltidspersonalen och skolan samarbetar och det har givit jättefina resultat.

–Vi har nästan inget svinn i våra skolrestauranger berättar Annika. På förskolornas avdelningar slängs det lite mer förstås, men det kommer vi att jobba vidare med.


Klimat- och miljöaspekter är viktiga pusselbitar i en modern köksorganisation. Förutom att jobba aktivt för minskat svinn, satsar Mölndals stad på ekomat i skolan. Tillsammans med sju andra kommuner i Italien, Kroatien och Tyskland ingår Mölndal i ett projekt om ekologisk mat. Det genomförs med ekonomiskt stöd av EU. Syftet med projektet är att öka andelen ekologisk mat i skolor och förskolor samt att öka medvetenheten hos kökspersonal, lärare, föräldrar, politiker, tjänstemän och elever.

– Vi ser det här som en stor och spännande utmaning för våra skolmåltider, säger Fredrik Berglin, miljöstrateg i kommunen. Vår ambition är att bidra till en bättre miljö samtidigt som vår personal höjer sin kompetens.

Mycket på gång i Mölndal alltså. Först ut är Lackarebäcksskolans renovering och tillbyggnad. En ny skolrestaurang med fräschare och finare miljö är något att se fram emot. Men innehållet kommer ju att finnas kvar, gäster och personal som skapar den sköna stämningen.

-En flicka tackade Henny för maten tre gånger idag, sedan tackade hon mig. Vi har nöjda matgäster, helt klart, säger Kicki.

Elevernas önskelista för nya skolrestaurangen

  • Discokula
  • Diamanter på väggarna
  • Sköna färger
  • Skärmar som dämpar ljud och skapar stämning
  • Värmeljus
  • Gardiner
  • Sköna stolar
  • TV

 
uiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m