Vår kontaktperson i Vänersborg, kostchef Anna-Karin Svensson berättar:

Vänersborg, maj 2009

Matsal Vänersborg

Vi har fått ett nytt kök i en skola i vackra Vänerparken, den ligger i Vänersborgs gamla lasaretts lokaler som sedan byggdes om till högskola och som nu blivit högstadieskola. En fin gammal byggnad med bl.a. läkarmatsal med väggmålningar  och stuckatur i taket och som nu används som personalrum och mötesrum för personalen. Här har man ändrat med mycket varsam hand.
 
I skolan går 215 elever och det är profilklasser som går här. Dels musikprofilklasser och dels bildprofilklasser. Detta läsåret är det en "vanlig" klass också men det är inte tänkt så i framtiden.

Eftersom byggnaden redan fanns så har kök och servering fått klämmas in där det var möjligt. Från första början var det inte ens med ett kök i planen utan man hade funderingar på att köpa måltider från en intilliggande restaurang men så småningom ändrade Barn-och ungdomsnämnden sig och beslutade att bygga ett mottagningskök här vilket jag är jätteglad för.

Arkitekten klurade tillsammans med en kökskonsult på hur och var man kunde få in ett kök och efter hand växte det fram ett förslag som vi filat på lite. Här har vi då ett mottagningskök och ett serveringsrum. Sittningen är i två angränsande lokaler som har dubbla roller. Ena lokalen är café och matsal och den andra är klassrum och matsal. Det finns ju en positiv tanke i detta och det är att kunna nyttja matsalen mer än vid lunchserveringen. Jag har haft en kollega som bollplank här på kostenheten. Det jag har saknat saknat i arbetet är en personalgrupp att bolla idéerna med som man annars kan - tänk på det när ni planerar ett nytt kök. Vad som mer är viktigt i en byggnation är att hålla lokala miljöförvaltningen informerade och även diskutera lösningar med dem. Det är vi noga med och det fungerar bra.

matsal VänersborgI Vänersborg har vi en gemensam matsedel men salladsbaren planerar varje kök själva. Eftersom köket är välutrustat finns även möjlighet att göra ev. alternativrätter, koka pasta, kanske eget potatismos m.m. Linda och Anneli som jobbar här nu är mycket entusiastiska och får utveckla lite efter hand. De har haft det "körigt" nu i igångsättningen av köket och det är lite upp-och-ner med schema på skolan och rutiner. Men de är verkligen duktiga! Salladsbaren bygger de med en dagens sallad som de tar från produktionsköket och sedan fyller de på med egna varianter av kål, morötter, bönor, pasta, gräddfil, lättmajonnäs med mera som finns för årstiden.

Vad personalen tycker om sin nya arbetsplats? Jo, de tycker att de har fantastiska lokaler men arbetstiden är knappt tilltagen. (Här fick jag att fundera på!)


Vad tycker eleverna? De gillar lokalerna känns lite konstigt att sitta och äta i två olika lokaler (de flesta kommer från en skola där man haft en stor matsal). Det har varit ett utmaning att möblera i den delen som är lektionssal/matsal. Eleverna kommer att få medverka i utsmyckningen har rektorn berättat. Man har just fått in namnen på de elever som ska delta i elevrådet så det kommer efter hand. 

Ha en skön höst!
Anna Karin Svensson, kostchef i Vänersborgs kommun

uiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m