Guldläge på Gullhögsskolan

Vårgårda, december 2009

Kök Vårgårda

Full rusch råder i köket på Gullhögsskolan. I hjärtat av Vårgårda lagas skolmat till 18 skolor, 2 000 portioner, varje skoldag. Arbetsglädjen är det inget fel på. En leende kostchef tar emot i dörren och visar oss vägen till ett lyckat samarbete mellan kökspersonal, elever och lärare.

- Vill ni äta? Maten är snart slut… Jag har slängt in extra köttbullar i ugnen nu, påminner Ulla, böjd över en steamkittel där de sista portionerna hemlagad kalops portioneras upp. Vi har knappt hunnit landa i detta kök, fullt av aktivitet, engagerade kockar och goda dofter som sprider sig från varmköket. I ett hörn står Sandra i vinröd kockrock och instruerar Ludvig och Muhammed i 7b.

- Följ med till Vårbergskolan, den ligger strax härborta säger Lisbeth Johansson, ansvarig för skolmåltiderna i Vårgårda kommun. Vi går gemensamt över en stor fotbollsplan, beundrar de vackra rönnarna i rad och är strax inne i värmen bland de lite yngre eleverna på Vårbergsskolan. Här huserar Else-Britt i köket som sätter personlig prägel på sallader och miljön i matsalen. Levande ljus på bordet och en provtallrik med dagens rätt skvallrar om att här vill man förmedla matglädje – hela vägen. Eleverna tassar försiktigt in, lotsade av sina lärare. Det är förvånansvärt lugnt, trots att flera klasser står på rad framför den uppdukade lunchbuffén. Else-Britt står i dörren till köket och försäkrar sig om att allt flyter på. Vi påminns om hur viktigt det är med synlig personal i skolrestaurangen. Någon att fråga, någon som bryr sig om hur eleverna har det och hur de uppfattar maten.

barn i skolrestaurang

-Trygghet och rutiner är vårt vuxenansvar, menar Eleonor, klasslärare i årskurs 1. Eleverna måste ges möjlighet till matro, så de får känna vad det innebär. Barnen äter och går sedan in i klassrummet när de är klara. Där finns ytterligare en lärare som tar emot och vi kan fortsätta skoldagen gemensamt.

–Vi har tävling med tvåorna, dom som är tystast vinner. Vi leder i 1:an. Våran fröken Christian har hittat på tävlingen. Vi ska vinna, upplyser Lisa som är sju år. Ruben i samma klass tycker att matro och att det är tyst i matsalen är viktigast. På frågan om det är något annat som är viktigt för att man ska trivas när man äter, funderar han en lång stund mellan tuggorna och säger kort och gott: Mmm näe.

Tillbaka på Gullhögsskolan får vi möjlighet att prata en stund med Ludvig och Muhammed som praktiserar i köket. Det är bra, tycker de, då får man ju äta först av alla. 

–Vi får ju veta hur de gör i köket. Det är inte bara viktigt med lärare, de som jobbar i köket är minst lika viktiga som lärarna, tycker jag i alla fall, säger Ludvig.

 

Praktik i köketMuhammed i 7b praktiserar i köket

 

Ny skolmatsal på gång

I Vårgårda har man mycket att se fram emot. Snart ska skolrestaurangen på Gullhögskolan renoveras. Drömmen är att få ytterligare golvyta, menar Lisbeth. Ett hål i väggen från köket som innebär färre steg med kantinerna är en annan. Planen är att se sig om i Skolmatsakademins nätverk och ta vara på erfarenheter från andra, innan första spadtagen tas.

Kontakt

Vill du veta mer om Vårgårda skolmåltider, kontakta Lisbeth Johansson här >>

uiqt|wBtq{jm|p5rwpiv{{wvH%vizoizli5{muiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m