Framtidens arbetsplats

Skövde, november 2008

Kockar vid grytan

Skolrestaurangen är framtidens arbetsplats menar Kristina, Gunvor och Martin i full färd att laga specialkost, duka salladsbord och servera risgrynsgröt. Och på Billingsdalskolan utanför Skövde är gästerna mer än nöjda, både elever och föräldrar tycker att i skolan får man bättre mat än på restaurangerna i stan. En skolrestaurang med servicekänsla, framtidsvisioner och mer än nöjda gäster. Välkommen till Billingsdalskolans självklara mötesplats.

Carl utbildar sig till kock och praktiserar i restaurangen på Billingsdalskolan. Målet med praktiken är att lära mer om matlagning i storhushåll. Just nu förflyttar han sig snabbt mellan köket och serveringen, den fluffiga risgrynsgröten är en storfavorit och tar slut i ett nafs. Hur är det egentligen att jobba såhär undrar vi, är det attraktivt att vara matlagare i en skolrestaurang? Det tycker Carl absolut, han trivs och återvänder gärna som färdig kock till skolans värld.

- Vi har en positiv anda i köket, vi vill synas. Det gör vi ju inte om vi inte har några ungdomar här. Att ta emot praktikanter är ett bra sätt att höja statusen på vårt yrke, vi har fantastiska kunskaper att dela med oss utav säger Martin Karlsson, kock på Billingsdalskolan.

Martin med stort lock Kristina och Gunvor fanns redan på plats när Martin började röra om i grytorna. Från personalrestaurang till skolrestaurang var steget lätt. Bättre arbetstider och förstås – att få arbeta med barn – var avgörande för Martin. Att få vara med och forma framtidens skolmat, det är jättekul menar han och får medhåll av kollegorna.

- Det här är skolan där man trivs, det råder ingen vi - dom känsla mellan olika personalgrupper, berättar Kristina. Vi deltar i gemensamma aktiviteter och möten och har varit på resa till Stockholm tillsammans.

 

Arbetsglädjen i köket är tydlig, här lagar man bland annat sin egen specialkost. Hög servicekänsla och trivsel bland personalen gör att man ser utmaningar istället för problem. I eftermiddag kommer läckra smörgåsar att levereras till ett lärarlag på skolan.

Flicka tar mat- Man får prova sig fram med sin egen fantasi. Salladsbordet flyttade vi för att barnen bara sprang förbi. Nu är det placerat mitt i restaurangen på ett lågt bord som är anpassat för de minsta. Gunvor visar runt bland serveringsdiskarna. Klass
2a-b njuter av maten i lugn och ro. Eleverna börjar alltid med fem tysta minuter när de satt sig till bords. Sedan kan man prata på om man vill, men de flesta av gästerna väljer ändå en låg ljudnivå. Fast det blir ju annat när de blir äldre, säger Gunvor och ler.

Kostenheten i Skövde kommun har en hög ambitionsnivå. Under hösten 2008 har skolledningen inbjudits till en temadag om vuxnas närvaro under skolmåltiden. Nästa steg blir att anordna utbildningsdagar för föräldrar – i matlagning. Martin är en av flera som kommer att inspirera under fem kvällar. Föräldrarna som är på besök i restaurangen denna dag ger toppbetyg för mat, service och måltidsmiljö – bättre reklam för matlagningskurserna i vår kan man väl knappast få?

Kontakt

Kontakta Helena Gustavsson, måltidschef om du vill veta mer om skolmat i Skövde kommun, klicka här >

uiqt|wBPmtmvi5I5O}{|i%v{{wvH{sw%vlm5{muiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m