Nu blir det lätt att välja rätt

Vid datornHållbar

Nu finns dataverktyget "Lätt att välja rätt" där måltidsplanerare - samtidigt som de ser olika råvarors näringsinnehåll och pris - kan jämföra hur de påverkar klimatet. Det är Västra Götalandsregionen och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som tagit initiativ till stödet för att underlätta storkökens val av mer klimatanpassad mat.

Det är ett enkelt och praktiskt stöd för mer medvetna val av livsmedel och  används tillsammans med det vanliga kostdatasystemet i offentliga kök. Klimatdatan är nu nämligen genom "Lätt att välja rätt" integrerat i de datorstöd för kostplanering och näringsberäkning som redan finns från AivoFoodIT och Mashie.

Vill du veta mer?

  • Hur du kan använda dig av klimatdatabasen i din verksamhet - kontakta Britta Florén på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, 010-516 66 66,  



Klimatsmarta pdf:er

Klimatsmarta måltider

Livsmedelskedjans klimatgasutsläpp beräknas stå för ca 25 % av de totala klimatgasutsläppen i Sverige, vilket gör vår livsmedelsförsörjning till ett viktigt förbättringsområde, på alla nivåer i samhället. En stor del av påverkan kommer från vår ökade köttkonsumtion.

”Miljöanpassade måltider i offentlig sektor” är ett projekt som fördetta SIK, nuvarande SP Food and Bioscience utförde för Västra Götalandsregionen under åren 2011 och 2012. Projektet var delfinansierat av Jordbruksverket. 
I delprojektet analyserades klimatpåverkan av måltider. 
Ladda ner pdf:erna om klimatsmarta måltider här:

Klimatpåverkan

Ekologiska val

Lathund

uiqt|wBjzq||i5ntwzmvH{x5{mjzq||i5ntwzmvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m