En smartare skolkafeteria

Är det inte lite konstigt att man i vissa skolor erbjuder och serverar mellanmål och måltider som man i samma skola, på lektionen och i klassrummen, lär eleverna kan orsaka ohälsa? 

Det tycker iallafall vi i Skolmatsakademin! Vi har kommit en lång bit på vägen med att utesluta sockerrika produkter, sötsaker och andra näringsfattiga energigivare ur skollunchen - nu är det dags att rikta blickarna mot skolkafeteriorna. 

Tips för Skolkafeterian

Varför är det viktigt att barn och unga får i sig mellanmål?

  • Genom att äta mellanmål blir det enklare att koncentrera sig hela dagen. Det minskar dessutom risken för att bli sugen på något sött och att småäta mellan måltiderna. Mellanmålen bidrar till ett jämnare blodsocker och ger lugnare och bättre presterande skolelever.
  • Mellanmålen är ett bra sätt att få i sig dagens näringsämnen. Rekommenderat dagligt intag av frukt och grönt är 500 gram per dag. Det motsvarar ungefär 5 knytnävesstora portioner. Mellanmålet är ett perfekt tillfälle att exempelvis få i sig en eller två frukter om dagen. 

Varför är det viktigt att skolan kan erbjuda val som är både hälsosamma och miljösmarta i skolkafeterian?

  • Barn och ungdomar spenderar helt klart mycket tid i skolan, det är därför en ypperligt bra arena för att främja hälsosamma matvanor.
  • Genom att erbjuda ett hälsosamt och miljövänligt sortiment så blir det enkelt för eleven att göra goda val. De goda valen följer förhoppningsvis med det växande barnet till den vuxna konsumenten. På så sätt hjälper vi till att främja en bättre folkhälsa och en mer hållbar värld.

Vad finns idag i kafeterian och vad kan man byta ut det till istället?

  • Sockerrika flingor/müsli och ljust bröd kan enkelt bytas till sockerfria- och fiberrika alternativ
  • Salladsgrönsaker såsom tomat och gurka kan bytas till grova grönsaker, exempelvis morot, kålrot eller rödbetor.
  • Sötade och feta mejeriprodukter kan bytas till naturella och lättare alternativ.
  • Välj att använda matfett med hög andel omättade fettsyror, margarin eller olja.
  • Godis, snacks och läsk byts med fördel till torkad frukt, juice eller smoothies istället.

Hur gör vi skolkafeterian till en trevlig och inbjudande plats på skolan?

  • Gör miljön runt skolkafeterian trevlig genom att inreda med blommor, erbjuda sittplatser och tidningar att läsa.
  • Sätt upp skyltar på vad kafeterian erbjuder. Visa gärna vad produkterna innehåller, både med ord och bilder så bidrar det även till en ökad medvetenhet för olika livsmedel.

Hur kan vi även involvera och engagera eleverna i skolkafeterian?

  • Se till att eleverna får vara med och påverka exempelvis utbud och öppettider. Om skolan har ett matråd så kan man diskutera saken där. Annars - starta en kafeteriagrupp.
  • Utlys en tävling där alla elever kan få komma medförslag på nya hälsosamma och goda alternativ i er kafeteria.
  • Skapa Facebook-aktiviteter på skolans Facebook-sida med tips, tävlingar och recept. Eller varför inte skapa en egen sida för skolans kafeteria...

Recept på goda och mättande mellanmål

Mug cake med smak av blåbärspaj

½ banan
1 dl havregryn
1 ägg
2 msk frysta blåbär
1 krm kardemumma
1 msk kokos, solrosfrön eller pumpakärnor
  Olja till muggen

Gör så här:

  1. Smörj en mugg med olja.
  2. Mixa banan, havregryn och ägg till en smet. 
  3. Blanda i blåbär, kardemumma och kokos/frön.  
  4. Baka i mikron i cirka 1,5 minut. 
  5. Ät direkt ur muggen med sked eller lägg upp på tallrik och servera med kvarg, keso eller mer frukt och bär. 

Äkta banan- och chokladglass

1 skivad fryst banan
1-2 msk kakao
  Eventuellt lite koksflingor

Gör så här:

  1. Mixa bananen med kakao
  2. Lägg upp i ett plastglas eller bägare och toppa med kokosflingor.

Smoothie med bönor, frukt & bär (4 stora glas)

1 burk Cannellinibönor
2 bananer
250 gram blåbär
250 gram mango
2 dl apelsinjuice
1 msk balsamicovinäger
0,5 dl mascarpone

Gör så här:

  1. Låt bönorna rinna av och skölj dem väl. Lägg dem i en mixer tillsammans med övriga ingredienser (skål och stavmixer fungerar också). 
  2. Mixa till en slät smoothie. 
  3. Häll upp i enkanna eller servera direkt i höga glas.

 

Vilka möjligheter finns det på er skola att erbjuda ett mer hälsosamt och miljösmart utbud i skolkafeterian? Finns det någonting som ni kan förbättra?

Skolmatsakademin tror att framtidens skolkafeterior är både godare, trevligare, nyttigare och mera hållbara - för både miljön och hälsan!

Policy & riktlinjer för skolkafeterior:

- för skolor, fritidsgårdar och fritidsanläggningar

  • Kafeterian ska ge möjlighet till avkoppling och trevlig samvaro.
  • Kafeterian ska erbjuda ett hälsosamt utbud såsom smörgås, frukt, mjölk, yoghurt och vatten. Erbjud frukt och smörgåsar istället för läsk och godis i kafeterior på skolor, fritidsgårdar och fritidsanläggningar!
  • Utbudet i kafeterian kan ses som ett mellanmål och mellanmålet ger ett viktigt närings- och energitillskott mellan huvudmåltiderna. Genom att utveckla dessa kafeterior till en hälsofrämjande miljö underlättar man för barn och ungdomar att göra bra val.
  • Barn och ungdomar ska ha inflytande och vara delaktiga i skol- och fritidsgårdskafeterians verksamhet.
  • Sortimentet i skolkafeterian ska inte ersätta skollunchen. 
  • Öppettiderna i skolkafeterian ska inte konkurrera med skollunchen.

Lycka till!

* Inspirerat av Nationellt Centrum För Främjande av god hälsa hos barn och ungdom (NCFF), numera nedlagda : www.oru.se/ncff (ej längre i bruk)

uiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m