500:e patienten opererad med Ilizarovs metod på Kärnsjukhuset i Skövde

2012-02-28

I fredags, den 24 februari, opererades den 500:e patienten med den så kallade Ilizarovmetoden. Operationen genomfördes av ortopedläkaren Telmo Ramos och Spyridon Vasilas på Kärnsjukhuset i Skövde.

Metoden går ut på att man, istället för att behandla en fraktur med öppen operation, gör en yttre fixation med spända tunna metalltrådar som innebär att, till exempel, ett benbrott fixeras och binds samman i stålringar, som är kopplade till justerbara stålstavar. Med Ilizarovs metod blir patienten snabbare rörlig efter operationen och inget implantat lämnas kvar i kroppen när behandlingen avslutas.

Rysk metod blev känd efter ridåns fall

Metoden i sig är gammal och användes i Sovjet redan på 1950-talet. Den blev dock inte känd utanför unionen förrän efter järnridåns fall. Tekniken används för alla typer av frakturer och dess komplikationer, i benförlängningar och förkortningar samt vid korrektion av missbildningar.

Telmo Ramos intresserade sig för metoden, tog den till Kärnsjukhuset från Kurgan i Sibirien och har sedan 2002 använt och anpassat den till svenska vårdförhållanden.

- Vi har satt ihop ett team med läkare och ett nätverk med andra personalkategorier för att vidareutveckla tekniken, berättar Telmo Ramos. Fördelarna med metoden är att kirurgin är lindrigare, patienterna kan gå på benet under hela läkningstiden, korrigeringar kan göras under behandlingstiden och även det kosmetiska resultatet blir mycket bra. Dessutom kan ställningen användas igen, vilket är en positiv ekonomisk aspekt. 

KSS på kartan

Nyligen blev ortopedläkarna på Kärnsjukhuset, Telmo Ramos och Carlo Villacreses, invalda i International Confederation of External Fixation and Bone Reconstruction, det internationella förbundet för extern fixation och benrekonstruktion. Därigenom har de placerat även Kärnsjukhuset på världskartan inom detta området. 

Jämför tekniker i avhandling

Telmo Ramos arbetar med en avhandling om behandling av skenbensfrakturer där han jämför Ilizarovtekniken med andra tekniker som märgspikning, plattor och skruvar. Det preliminära resultatet visar att metoden är effektiv och ett säkrare sätt att behandla den här typen av frakturer. Patienterna har varit nöjda både under och efter behandlingen och antalet komplikationer har varit färre jämfört med mer traditionella metoder.

Mer information

För mer information kontakta ortopedläkare Telmo Ramos,
telefon 0500-43 10 00.

 

Gåträning efter operation med Ilizarovmetod.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den 500:e patienten som behandlades för en komplicerad knäfraktur heter Susanne Johansson. Susanne kunde träna på att gå i trappor redan tre dagar efter operationen. Sjukgymnasten Maria Persson finns till hands för att ge hjälp och goda råd. Patienten har nu lämnat sjukhuset. 

   Läkarteamet med Ilizarovfixator.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilizarovteamet på Kärnsjukhuset i Skövde med en Ilizarovfixator. Från vänster: Carlo Villacreses, Telmo Ramos och Spyridon Vasilas.    

uiqt|wB&qvomz5jmzouivH%vozmoqwv5{mqvomz5jmzouivH%vozmoqwv5{muiqt|wBlqizqm|5{si{H%vozmoqwv5{mlqizqm|5{si{H%vozmoqwv5{muiqt|wBlqizqm|5{si{H%vozmoqwv5{mlqizqm|5{si{H%vozmoqwv5{m