Senaste nytt från Karnataka

 

2012-03-01

Kulturarvsmöte i Bangalore

Avtalet signeras

Det nya samarbetsavtalet signeras av Anna Lindal, dekan vid konstnärliga fakulteten och Geetha Narayanan, rektor för Srishti.

Kontakterna mellan Västra Götaland och Bangalore i Karnataka mognar och fördjupas. Den 22-25 februari 2012 anordnades en mycket produktiv konferens på Srishti School for Art Design and Technology i Bangalore. Vi kallade den: Identities and Resistance: Heritage.

Bakom mötet låg förutom Srishti, Västra Götalandsregionen och Göteborgs universitet genom Styrkeområde Kulturarv och den del av det Globala universitetet som heter Go:India. Organisatörer var Johan Öberg (Konstnärliga fakulteten), Sigridur Beck (Humanistiska fakulteten) och Vasanthi Mariadass (Srishti Aesthetics/Film studies).
 
Tanken var att tillsammans diskutera frågor om museer, offentlighet, kulturarv och identitet i dagens södra Indien och i Västsverige i ett jämförande perspektiv. Som utgångspunkt fanns några gemensamma frågeställningar on nationalstatens försvagning och museernas nya roller, hur globalisering och migration påverkar inställningen till museer och om det är så att det senmoderna konsumtionssamhället ställer helt nya krav på det som har varit museernas centrala roll: arkivering, konservering, berättande och bildning.

Resultatet av mötet blev mångfaldigt. Man beslöt sig för att samarbeta för att fortsätta att bygga upp forskning inom design och konsthantverk, och för att göra en större forskningsansökan om kulturarvsfrågor, identiteter och museer I Karnataka, Västsverige och Londonområdet. Under besöket undertecknades också ett samarbetsavtal mellan Srishti och den humanistiska och konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet.

 

2011-02-18

Karnatakas kulturchef positiv till en fortsättning

Utbyte mellan Idien och Västra Götalandsregionen 

Mötet med den nytillträdda kulturchefen i Karnataka, Ramesh Zalki, resulterade i ett intentionsbeslut att stärka bildkonstområdet inom ramarna för det nuvarande avtalet. Med på mötet, utöver delegationen från Västra Götalandsregionen, var Gunilla Burstedt, rektor för Filmhögskolan i Göteborg, Prakash Belawadi, Jois Vidyashankar och TS Nagabharana från Suchitra Film Academy i Bangalore.

 

2011-02-18

Smarta textilier i workshop på Srishti

 Linda Worbin och Mili Tharakan, båda disputerade i smarta textilier, ordnade en heldags workshop för studenterna på Srishti School of Design and Management. De fick arbeta med värmekänsliga material och termokromiskt bläck som ändrar färg efter temperatur och ge förslag på nya användningsområden för tekniken. Workshopen var ett resultat av det nyss påbörjade samarbetet mellan Textilhögskolan i Borås och Srishti, och i mars kommer Mili Tharakan till Borås för att arbeta vidare med smarta textilier som gästforskare vid Smart Textile Design Lab under ett år.

 

2011-02-11

Utbytet med Indien kommer att förnyas

Det lovade Karnatakas chefsminister Mr Yedduyrappa när han träffade ordföranden för Västra Götalandsregionens kulturnämnd, Annelie Stark, under ett enormt pressuppbåd.

De indiska toppolitikerna bevakas varje sekund, och då får även en västsvensk delegation en stunds mediefokus. Frågan om hur samarbetet skall rulla vidare avhandlades, innan den indiska delegationen lovade att komma till Sverige under hösten för att fördjupa sig i regionala utvecklingsområden. Smarta textilier, tekniska lösningar för kulturtidskrifterna och konstnärsutbyten var ett par av frågorna som fångade indiernas intressen.

 

2011-02-11

Iraqi Bodies på indska topplistor

Inför den göteborgska dansgruppen Iraqi Bodies besök på Attakkalaribiennalen i Bangalore hände något högst ovanligt: två kritiker från New Delhi satte sig på flyget för att skriva om den säregna dansgruppen från Göteborg. Biennalen pågick i en vecka och visade upp en världsomspännande karta av samtida dans i absolut toppklass.

 

2011-02-11

Världen består inte av atomer utan av berättelser…

- Att kunna lyssna är lika viktigt som att berätta, säger Geeta Ramanujam. Geeta har grundat Kathalaya – House of Stories, en organisation som under tolv år vidareutbildat mer än 50 000 lärare runtom i Indien. Den här veckan ordnar hon en berättarworkshop tillsammans med Ola Henricsson och tre ungdomar från Västra Götaland. Inför hösten planeras en svensk-indisk storytellingfestival i Indien. Att införliva storytelling i utbildningen på svenska folkhögskolor och högskolor står också på önskelistan. För, som Geeta säger: Världen består inte av atomer, utan av berättelser…

Från Västra Götaland deltog Ola Henricsson, Mona Jasim, Sabina Krasniqi och Emma Murselovic

 

2011-02-11

Varför Indien?

I mars 2009 undertecknade Västra Götalandsregionen ett avtal med delstaten Karnataka om ett treårigt utbyte på kulturområdet. Design, film, storytelling och danskonst står på programmet, och under två år har närmare tjugo olika arrangemang ägt rum, än på den indiska subkontinenten, än i Sverige. Under en vecka samlades 25 aktörer från Västra Götaland för att fördjupa och utveckla samarbetet och diskutera det internationella kultursamarbetets grunder. Svaret vid dagens slut: att ett kultursamarbete värt namnet både vågar hylla och kritisera.

 

2011-02-11

Filmfestival med genus i fokus

I Indien produceras närmare tusen filmer om året, men trots det finns det ont om professionella filmutbildningar – de flesta lär sig hantverket genom praktiskt arbete med olika Bollywood-produktioner. Det gör att nytänkandet kring den smalare filmkonsten inte alltid står i fokuks. Tillsammans med Suchitra School of Cinema and Dramatic Arts arrangerar Filmhögskolan i Göteborg en tvådagars filmfestival som belyser värdet av film utanför de gängse normerna.
Filmhögskolan utvecklar tillsammans med filmskolan i Suchitra för ett långsiktigt samarbete på många nivåer för studenter och lärare. På längre sikt planeras gemensamma utbildningar och examinationer på kandidat- och masternivå, vilket ytterligare kan stärka den internationella dimensionen hos de respektive skolorna. I november kommer fem studenter och en lärare att resa till Bangalore för gemensamma worshops och master classes med studenter från filmskolan i Bangalore. I januari kommer fem studenter och lärare från Bangalore till Göteborg för att fortsatta samtal och workshops.
Från den svenska delegationen deltog Gunilla Burstedt, Anna Eriksson, Leif Eriksson, Anton Källrot och Cecilia Parsberg

 

2011-02-11

Hallå Göteborg!

Anneli Stark provar brunnen

I december 2009 byggde göteborgskonstnären Mandana Moghaddam en brunn strax utanför Galleri Jaaga i Göteborg. Brunnen tillhandahåller inget vatten för den som trodde det. Däremot kan man genom att ropa i dess inre komma i kontakt med såväl Göteborg som New Delhi, Seoul och Teheran. Denna kväll stod en tapper skara i Göteborg och väntade på viskningar och rop från den indiska vänmetropolen, och kontakt upprättades.

 

2011-02-11

Johan Öberg: Sista dagen i Bangalore den här gången…

Jag arbetar på konstnärliga fakulteten på Göteborgs universitet med forskningsfrågor, och fick genom Västra Götalandsregionen en fantastisk möjlighet att bjuda med folk från Högskolan för design och konsthantverk, Valand, Chalmers och Textilhögskolan i Borås på en mycket givande kontaktresa till en av världens intressantaste städer: Bangalore i delstaten Karnataka i södra Indien.

Här finns allt som kännetecknar det globala syd, och Indien. Det låter som en kliché, men det är också en verklighet för var och en som satsar på en verklig kontakt: skakande fattigdom, byråkrati, korruption, mycket mat, vansinnig trafik… men också kämpaglöd, allvar, skärpa, bildning, kreativitet och förslagenhet av ett annat slag än man är van vid. Och massor av högutbildade medelklassmänniskor som arbetar inom den högteknologiska civila och militära industrin. Läs hela Johan Öbergs artikel

uiqt|wB&rw{m5tio}vi{4%vizoi{H%vozmoqwv5{mrw{m5tio}vi{4%vizoi{H%vozmoqwv5{muiqt|wBrwvi|piv5vm{mtzw|H%vozmoqwv5{mrwvi|piv5vm{mtzw|H%vozmoqwv5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m