Film

Här samlas filmklipp och länkar till konferenser, informationsträffar och seminarier producerade av kultursekretariatet. För en ännu bättre filmupplevelse, besök vår youtube-kanal på www.youtube.com/user/vgrkultur

1 juli 2016

En film om Filmpedagogerna Folkets bio

Hello

6 april 2016

Nordic Urban Laboratory

The second open Nordic gathering of urbanists and city planners, artists, researchers and academics, students, community organizers and activists to look at alternative urban strategies and practice in the Nordic countries where artistic practice and a broad cultural approach is key.

29 mars 2016

Kulturinsatser med asylsökande

Hösten 2015 satsade Västra Götalandsregionen två miljoner kronor på kulturinsatser med asylsökande. Civilsamhället och det fria kulturlivet kunde ansöka om maximalt 50 000 kronor för att anordna kultur tillsammans med asylsökande. En av insatserna gjordes av Studiefrämjandet Alingsås på Höglunda asylboende i Gräfsnäs utanför Alingsås. Här är filmen om dem.

9 mars 2016

Informationsfilm om statliga och regionala kulturstöd

25 februari 2016

Flyktingkrisen – hur tar vi hand om människorna 25

Under hösten 2015 satsade Västra Götalandsregionen två miljoner kronor för att välkomna flyktingar med kultur. Man gjorde det möjligt för civilsamhällets aktörer, organisationer och föreningsliv, att söka pengar.

Över 250 ansökningar kom in. Av dessa beviljades 65. Hur har resurserna använts och vilka effekter har man nått? Har de lett till några samarbeten och dialog över organisations- och kulturgränser? Vilka lärdomar kan vi dra gällande civilsamhällets roll i krissituationer? Om dessa och en rad andra frågor handlar kunskapsdagen 25 februari 2016. Målgruppen är civilsamhällets organisation, föreningslivet, kommuner och offentlig anställda.

16 januari 2016

Vad innebär det att ha ett Kulturstrategiskt utvecklingsstöd – Ålgården?

 

18 november 2015

Kunskapsdag Interkulturell dialog 2015

23 oktober 2015

Se kulturnämndens sammanträde 23 oktober 2015

7 oktober 2015

K-pengar – ett kulturstöd för unga

16 juni 2015

Reportage om kulturpristagarna 2015

9 juni 2015

Ruben Östlund och Erik Hemmendorff tar emot Västra Götalandsregionens kulturpris 2015

Ruben Östlund och Erik Hemmendorff som tillsammans driver produktionsbolaget Plattform produktion som ligger bakom filmer Turist, Play och De ofrivilliga vinner Västra Götalandsregionens stora kulturpris 2015. Här tar de emot priset under regionfullmäktige i Vänersborg, 9 juni 2015.

6-7 maj 2015

Kreativa bränsle – en nationell konferens om kulturella och kreativa näringar

Spellista

Ett samarbete mellan Tillväxtverket och Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen

Ett samtal och en konferens om kulturella och kreativa näringar. Bland gästerna finns några av Sveriges och Europas ledande forskare inom området. De möter entreprenörer och utövare i ett unikt samtal. Vad är det som motiverar, engagerar och fyller tanken hos de kulturella och kreativa näringsutövarna? Vilka är kärnvärdena, målen och drivmedlen för att göra idéer till verklighet? Hur och på vilket sätt skapas tillväxt och arbetstillfällen?

9 mars 2015

Informationsträff Kulturstrategiskt utvecklingsstöd

Kultursekretariatet höll en informationsträff om Kulturstrategiska utvecklingsstöd och svarade på besökarnas frågor om vad man ska tänka på när man ansöker. I den här videon får du en överblick om kriterierna och mycket annat.

6 november 2014

Tänk om II – en konferens om Vidgat deltagande

Konferensen Tänk om II arrangerades av Västra Götalandsregionens kultursekretariat 6 november i Göteborg. Temat var vidgat deltagande i kulturlivet och som arrangör kunde vi glädja oss åt att ni var många som kom. Ert engagemang var också stort!

 

16 oktober 2014

Agera Digitalt 16-17 oktober 2014, Göteborg

Agera Digitalt - konferensen i Göteborg där kulturaktörer från alla områden kan få en digital injektion. Konferensen hölls på Bio Roy samt Världskulturmuseet. 

Denna nationella konferensen arragerades av Västra Götalandsregionens kultursekretariat, med stöd från Kulturrådet. Programmet var proppfullt av workshops och internationellt välkända föreläsare som Michelle Teran, Alyssa Grossman och Monika Fleischmann.

 

11 juli 2014

Tillgängliga och användbara miljöer för utställningar och scenkonst

Kulturnämnden antog riktlinjer för till Tillgängliga och användbara miljöer för utställningar och scenkonst på sitt möte 11 juni 2014. Dokumentet sprids till Västra Götalandsregionens kulturinstitutioner under hösten 2014 och är del av ett större dokument om Tillgängliga och användbara miljöer.

2 juli 2014

5 minuter kulturpolitik med Lars Nordström

Kulturen är en del av livet och utvecklar oss som människor säger Lars Nordström kulturnämndens 2:e vice ordförande. Projektet El Sistema skulle han vilja se växa så att det når hela Västra Götalandsregionen.

 

2 juli 2014

Kultursamverkansmodellen tre år senare - farhågor, drömmar och möjligheter

Kulturportföljen blev kulturkofferten, som blev samverkansmodellen. Nu har tre år gått sedan samverkansmodellen infördes. Hur många farhågor har besannats, hur många drömmar har gått i uppfyllelse och vilka möjligheter finns till utveckling?

 

2 juli 2014

5 minuter kulturpolitik med Lena Bjurström

Alla ska ha möjligheten att utöva kultur oavsett vem man är och vilket funktionshinder har säger Lena Bjurström

 

1 juli 2014

Staten en flaskhals när regionerna söker internationella samarbeten? 

EU har precis fått sitt nya kulturprogram, Creative Europe – 2014 – 2020, hett efterlängtat av hundratals regioner. Men samtidigt är regionernas möjlighet att agera inom det europeiska samarbetat begränsat, vilket dämpar entusiasmen.

 

25 juni 2014

5 minuter kulturpolitik med Jenny Broman

Jenny Broman ser att enklare för unga att söka pengar gör att deras engagemang inte försvinner.

 

18 juni 2014

5 minuter kulturpolitik med Henrik Ekelund

Henrik Ekelund ser att kulturens stora utmaning är att vara tillgänglig för alla i Västra Götaland, oavsett var du bor. Kulturen kan vara en tillväxtfaktor som ibland underskattas. Ett gott  exempel är filmindustrin som ligger Henrik varmt om hjärtat.

 

11 juni 2014

5 minuter kulturpolitik med Kristina Carlsson

Kristina Carlsson brinner för kulturarv och barn och unga. I del tre av "5 minuter kulturpolitik" möter vi henne i Ytterby kyrkoruin.

10 juni 2014

Carolina Falkholt får Västra Götalandsregionens kulturpris 2014

Sedan 2004 delar Västra Götalandsregionen ut kulturpriset för att uppmärkasamma en framstående insats i kulturlivet. Årets kulturpristagare är Carolina Falkholt. Priset delades ut i samband med regionfullmäktige den 10 juni 2014.

4 juni 2014

5 minuter kulturpolitik med Alex Bergström

Alex Bergström är kulturnämndens ordförande och intresserar sig för frågor som vidgat deltagande och folkbildning. Filmen är del två i serien "5 minuter kulturpolitik".

 

28 maj 2014

5 minuter kulturpolitik med Anna Sibinska

Anna Sibinska är först ut i filmserien "5 minuter kulturpolitik" där du inför valet i september möter ledamöter från alla partier som är representerade i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

 

20 mars 2014

Öppet nämndmöte

Västra Götalandsregionens kulturnämnd höll sitt första öppna nämndmöte i Borås den 20 mars. Allmänheten var inbjuden att ta del av mötet på plats och genom streamad video över internet. Här kan du ta del av mötet i efterhand. Inspelningen är uppdelad på två delar.

11 november 2013

Med baktakt i Indien

Två gånger varje år kan artister från Västra Götaland söka stipendium för att resa utomlands. Reggaebandet Bellaroush sökte och fick stipendium 2012 och deras resa gick till Indien. Därifrån kom de hem med massor av inspiration och kontakter för fortsatta samarbeten.

 

25 november 2013

Mikrofinansering

Mikrofinansiering bygger på att många små investeringar från privatpersoner möjliggör nya projekt. Västra Götalandsregionens kulturnämnd har valt att prova metoden i två år och satsar 200 000 kronor årligen.

 

1 november 2013

Gästateljén i Skärhamn 2013

Varje år erbjuds konstnärer från Kina och Mexico möjlighet att söka stipendier för att komma till Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn. Nando Murio är illustratör, gatukonstnär och skulptör från Querétaro i Mexico. Under hösten 2013 tillbringar han tre månader i Skärhamn tack vare Västra Götalandsregionens internationella gästateljéprogram.

 

24 september 2013

Västra Götalandsregionens kulturpris 2013

Sedan 2004 delar Västra Götalandsregionen ut kulturpriset för att uppmärkasamma en framstående insats i kulturlivet. Årets kulturpristagare är Håkan Hellström. Priset delades ut i samband med regionfullmäktige den 24 september 2013.

 

18 september 2013

Kulturnämndens budget 2014

18 september antog kulturnämnden budgeten för 2014. Två stora nyheter är läsfrämjande insatser riktat mot regionens mindre kommuner och en satsning på kultur i vården. I filmen kommenterar nämndens ordförande Alex Bergström (S) och oppositionens Lars Nordström (FP) budgeten.

 

13 september 2013

Överenskommelse med den sociala ekonomin

På uppdrag av Regionstyrelsen arbetar Västra Götalandsregionen för att nå fram till en överenskommelse som stärker samarbetet med den sociala ekonomin. 
Här kan du läsa mer om arbetet med överenskommelsen.

 

29 april - 1 maj 2013

CHARTS Workshop om kvalitetskriterier

Sedan 2012 deltar Västra Götalandsregionens kulturnämnd i ett av EU:s Interreg IVC-projekt, CHARTS. Projektet handlar om att genom europeiskt samarbete stärka och utveckla kulturturismen utifrån en rad tematiska områden. Ett av dessa är kvalitetskriterier, vilket är Västra Götalandsregionens särskilda ansvarsområde. Vid en workshop i Göteborg april-maj 2013 deltog även projektets övriga partners för att arbeta med frågan.

Följ oss Live!

uiqt|wBqvnw5s}t|}zH%vozmoqwv5{mqvnw5s}t|}zH%vozmoqwv5{muiqt|wBrwvi|piv5vm{mtzw|H%vozmoqwv5{mrwvi|piv5vm{mtzw|H%vozmoqwv5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m