Gröna tyger får plats på miljölista

I lilla Uddebo ligger ett stort väveri med gröna ambitioner. Miljöarbete är en del av affärsidén och sedan förra året är samtliga tyger miljömärkta. Belöningen är en plats på Gröna listan, Västra Götalandsregionens framgångsrika verktyg för miljöanpassade inköp.

Vare sig du åker buss eller besöker vårdcentralen är chansen stor att du sätter dig på ett miljöanpassat tyg från Väveriet i Uddebo. De brer även ut sig på en mängd skrivbordsstolar runt om i regionens många kontorslandskap. Miljöarbetet på Väveriet i Uddebo har varit en central del av verksamheten ända sedan Nenne Palmé köpte företaget tillsammans med Rolf Bengtsson och Staffan Rehnström 1990.

– När vi tog över kände vi att vi ville göra det här ordentligt. Vi ville dra vårt strå till stacken och förstod att detta var en utveckling som vi måste vara med på, säger Nenne Palmé.
Och redan 2003 fick de några av sina produkter Svanen-märkta.

– Men det var helt meningslöst, ingen var intresserad av att köpa dem. Miljöfrågan hade inte blivit het ännu, säger han.

Annat är det nu. För att ens ha en chans när affärer ingås och upphandlingar avgörs krävs att produkterna klarar kriterierna för miljömärkning.

– När man driver ett företag i Sverige idag måste man ha andra säljarargument än pris, på det området kan vi aldrig konkurrera med importerade varor, säger Nenne Palmé.

Hans röst ackompanjeras av ett dovt dunkande. Rakt under företagets kontorslokaler ligger själva väveriet. I dammig luft arbetar högljudda vävmaskiner systematiskt fram tyger i alla färger och mönster. Det har de gjort sedan 1895. Det var då väveriet grundades och den lilla orten mellan Svenljunga och Tranemo blev synonymt med produktion av textilier.

Nenne Palmé är stolt över väveriets anor men också över det miljöarbete som han hoppas kunna ta företaget in i framtiden.

– Vi tillverkar tyger av antingen polyester eller ull och förra året blev samtliga miljöcertifierade, säger han.

Blomma ger plats på grön lista

Miljömärkningen som Väveriet satsar på är EU-blomman. Den påminner om svenska Svanen men fungerar även internationellt. Certifikatet garanterar att hela tillverkningsprocessen når upp till EU:s miljökrav.

För att få en EU-blomma krävs bland annat att fåren föds upp under vissa betingelser och att ullen inte innehåller bekämpningsmedel, pesticid. Även tvätten av ullen kontrolleras samt färgningen av de färdiga tygerna.

Med en EU-blomma för varje tyg har Väveriet i Uddebo fått en plats på Västra Götalandsregionens Gröna lista över inredningsprodukter som uppfyller krav på miljömärkning.

– Vi levererar tyg till möbelföretag som Kinnarps och Input som i sin tur säljer kontorsinredning till Västra Götalandsregionen. Därför är nödvändigt för oss att vara med på Gröna listan, säger Nenne Palmé.

Listan är en del av Västra Götalandsregionens omfattande satsning på grön upphandling.

På miljösekretariatet arbetar Viveca Reimers:
– Genom att ställa krav på det vi köper in kan vi använda upphandling som ett effektivt verktyg att bidra till en mer hållbar utveckling. Vi använder våra egna pengar för att påverka vad företag lägger sina pengar på, säger hon.

Och det är ett kraftfullt verktyg. En tredjedel av Västra Götalandsregionens budget går till inköp, det motsvarar 12 miljarder kronor per år som kan användas för att påverka marknaden. Ett av målen är en ekologisk utveckling med begränsad klimatpåverkan, minskad kemikalieanvändning och effektiv användning av energi och resurser.

Hoppas på fler listor

Ett steg mot det målet är Gröna listan. Den har tagits fram för att göra det enkelt för Västra Götalandsregionens verksamheter att göra ett miljöbra val. Resultatet är att antalet produkter på listan har ökat från 50 till 400 sedan starten 2007.

– Trots att listans sortiment långt ifrån täcker vårt behov av alla sorters inredningsprodukter så köps 50 procent från Gröna listan, säger Viveca Reimers.

Västra Götalandsregionen blev utmärkt grön upphandlare när priset delades ut för första gången 2008 och går före på miljöområdet. Men Gröna listan kan även användas av andra aktörer i Sverige och Viveca Reimers hoppas det kan få fler att ta fram listor inom andra områden. 

– Ibland får jag frågan av olika landsting om vilken som blir vår nästa Gröna lista, då brukar jag bolla tillbaka och säga: Den får ni gärna ta fram så kan vi också använda den, säger hon.

På Väveriet i Uddebo är man hoppfull inför framtiden. Nenne Palmé pratar entusiastisk om vad det allmänna generationsbytet på arbetsmarknaden kommer att betyda för miljöarbetet.

– Förr kunde du gå in till en fabrikör och visa ett tyg, berätta vad det kostar, dra några historier och så var affären klar. Idag går inte det. Som tur är. Nu möter vi inköpare och arkitekter som är oerhört kunniga vad det gäller miljön, de vet vad de vill ha och ställer krav. Detta är bara början. 


Fakta Gröna listan

  • Gröna listan är att av Västra Götalandsregionens verktyg i arbetet med grön upphandling.
  • Den innehåller möbler och textilier som uppfyller kraven för miljömärkningar och hjälper Västra Götalandsregionens verksamheter - och andra som använder listan - att göra miljömedvetna val.
  • Listan ger även information om hur tillgängliga de olika produkterna är för exempelvis personer med funktionsnedsättningar.
  • Numera finns Gröna listan endast på nätet.  

 

Text och reporter i videoinslaget: Åsa Rehnström
Foto och videoinslag: Johan Främst

Kontakt

Birgitta Nilsson miljöavdelningen Koncernkontoret   010-441 40 35

Läs mer

uiqt|wBjqzoq||i5r5vqt{{wvH%vozmoqwv5{mjqzoq||i5r5vqt{{wvH%vozmoqwv5{muiqt|wBqvnw5uqtrwH%vozmoqwv5{mqvnw5uqtrwH%vozmoqwv5{muiqt|wBpmtmvi5t5vqt{{wvH%vozmoqwv5{mpmtmvi5t5vqt{{wvH%vozmoqwv5{muiqt|wBqvnw5uqtrwH%vozmoqwv5{muqtrwH%vozmoqwv5{m