Tage - intern bytessajt för möbler

 Stolat i Tage

Västra Götalandsregionens interna bytessajt Tage gör det lätt att återanvända verksamheternas möbler istället för att slänga. På så sätt kan VGR bidra till en bättre resurshushållning med möbler och inredning.

Den verksamhet som har möbler och annan inredning över kan enkelt lägga upp en annons i Västra Götalandsregionens interna webbfunktion Tage (ta och ge!) för interna byten av möbler. De som har ett behov kan gå in och söka på sajten. 

Innan Tage kom på plats var det många anställda som reagerade på att möbler slängdes vid flyttningar och ombyggnation. Verksamheterna har som regel inte längre några centrala möbellager eller andra förvaringsutrymmen

Så fungerar Tage

Tage är endast en bytessite och ingen får ta betalt för det som ges bort. Man kan annonsera ut möbler och utrustning som t ex stolar, bord och förvaringsmöbler. Mottagaren betalar för eventuell transport.

  • Datorer, VGR-registrerad konst eller medicinteknisk utrustning.får inte annonseras ut
  • Tage får inte användas för privat bruk.

Del i satsning för hållbar konsumtion

Möbler som används i offentlig verksamhet är oftast av hög kvalitet. Därför kan det vara motiverat att reparera eller fräscha upp dem. På flera av sjukhusen finns service för omklädning och lackning..

Västra Götalandsregionen har under flera år bidragit till satsningar för långsiktigt hållbara produkter och tjänster. VGR har en plan för cirkulärt mode och hållbara miljöer 2017-2020.

Den växande branschen för professionellt återbruk och redesign är en viktig del av satsningen på cirkulär ekonomi i Västra Götaland. Där medverkar flera av företagen i Västra Götaland som tillverkar kontorsmöbler och andra offentliga möbler.

Redesignade stolar - från udda till "likadana"

Göteborgs stad skapade källkoden

Det var Göteborgs Stad som först tog fram ett IT-system för att lösa sina problem med kommunens överblivna möbler. Göteborgs Stad har delat med sig källkoden, som man vill ska vara öppen för andra som vill bygga en liknande bytessajt. Tack Göteborg! :-)

Kontakt

Jonna Bjuhr Männer, miljöstrateg miljöavdelningen, Koncernkontoret,  , 0700-85 28 20

Birgitta Nilsson, processledare hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi, miljöavdelningen Kocernkontoret,  , telefon 010-441 40 35, mobil 0703-38 50 75

Internt miljöstipendium 2015

Amalia Jakobsson och Helena Olsson på Sahlgrenska universitetssjukhuset fick 20 000 kronor för sitt införande av systemet Tage och rutiner för återanvändning av möbler inom sjukhuset.
Västra Götalandsregionens miljöstipendiater

uiqt|wBrwvvi5jr}pz5uivvmzH%vozmoqwv5{mrwvvi5jr}pz5uivvmzH%vozmoqwv5{muiqt|wBjqzoq||i5r5vqt{{wvH%vozmoqwv5{mjqzoq||i5r5vqt{{wvH%vozmoqwv5{muiqt|wBuqtrwH%vozmoqwv5{muqtrwH%vozmoqwv5{muiqt|wBpmtmvi5t5vqt{{wvH%vozmoqwv5{mpmtmvi5t5vqt{{wvH%vozmoqwv5{muiqt|wBqvnw5uqtrwH%vozmoqwv5{muqtrwH%vozmoqwv5{m