Maten och miljön

Bönor, ärtor och andra baljväxter innehåller protein men belaster inte miljön lika mycket som produktionen av kött gör. Foto: Veronika Svensson.

Maten vi äter påverkar miljön på flera sätt,  även klimatet. Det är INTE - vilket många tyvärr tror - transporterna som är den största klimat- eller miljöbelastningen. Här är några enkla tips på hur du kan äta mer klimat- och miljösmart.

Tipsen om hur man minskar miljöpåverkan från maten är hämtade från Naturskyddsföreningens webbplats, där du kan läsa mer!

Halvera din klimatpåverkan från maten

1. Gör varannan lunch och middag vegetarisk.
2. Släng inte mat.
3. Ät ekologiskt.
4. Ät efter säsong och ät grövre grönsaker

Åtta goda argument för ekologiskt:

  1. Skonar vattnet
  2. Ökar den biologiska mångfalden
  3. Värnar om djuren
  4. Är aktsam om jordens bördighet
  5. Månar om din hälsa
  6. Sprider inte genetiskt modifierade organismer (GMO)
  7. Tar socialt ansvar
  8. Sparar på resurser

Här kan du hitta underlag från en rad olika källoor Se även våra rapporter ovan.Notis om att Västra Götalandsregionen håller fast vid ekologisktLäs pressmeddelande om arbete kring skolmat och om matens miljöpåverkan och verktygen för klimat- och miljösmarta val

Vegatariskt för miljön

48 ton koldioxid. Så mycket minskade koldioxidutsläppen från Way Out West i Göteborg 2012 genom sitt beslut att enbart servera vegetarisk mat på festivalområdet. Källa: Energivärlden, Energimyndighetens tidning.

uiqt|wBqvnw5uqtrwH%vozmoqwv5{mqvnw5uqtrwH%vozmoqwv5{muiqt|wBpmtmvi5t5vqt{{wvH%vozmoqwv5{mpmtmvi5t5vqt{{wvH%vozmoqwv5{muiqt|wBqvnw5uqtrwH%vozmoqwv5{muqtrwH%vozmoqwv5{m