Heldag med musik och vaccination

HPV-event

Hälsa, med fokus på kvinnor och HPV, är temat under en heldag med massor av musik och möjlighet till gratis vaccination mot livmoderhalscancer.
Det är Kunskapscentrum för Jämlik vård i Västra Götalandsregionen som bjuder in till en heldag på Medborgarhuset i Gamlestan den 10 december.

Tjejer som är födda 1993-1998 och bor i nordöstra stadsdelarna i Göteborg har fått en personlig inbjudan till vaccination, men alla är välkomna till eventet.
Andra Generationen, Dani M och Lady Louise är några exempel på artister som kommer att uppträda och det finns också möjlighet att träffa vårdcentraler, hälsoguider och frivilligorganisationer som arbetar med hälsa på olika sätt.

Även äldre tjejer har nytta av vaccinet

Vaccination mot livmoderhalscancer är sedan några år en del av vaccinationsprogrammet inom skolhälsovården i årskurs fem och sex. Rekommendationen är att ta de tre sprutorna innan man har haft sex första gången eftersom HPV- viruset är vanligt och skyddet blir bättre om man inte redan råkat få något av de virus som vaccinet skyddar mot.
– Men det är fortfarande en bra idé att låta vaccinera sig även om man är äldre och har haft sex. Därför vill vi nu erbjuda tjejer som är för gamla för att ha fått vaccinationen inom skolhälsovården, men fortfarande ännu är unga (den så kallade cath-up gruppen) att komma hit och få det säger Pia Nordström, Kunskapscentrum för Jämlik vård.

Personlig inbjudan

3 300 tjejer i Angered och Östra Göteborg har fått en personlig inbjudan, men även de som inte har fått brevet och vill vaccinera sig gratis är välkomna. Sjukvårdspersonal från vårdcentraler i Nordöstra Göteborg finns på plats (legitimerade läkare, sjuksköterskor och barnmorskor) och det är de som kommer att ge vaccinationen.
Den som väljer att ta den första sprutan den här dagen kommer att bli kallad av vårdcentralen när det är dags att ta andra och tredje sprutan. Vaccinationen är klar inom ett halvår och ger då ett gott skydd mot de HPV-virus som kan orsaka livmoderhalscancer.

Enkelt och roligt

– Vi tycker det är så viktigt att tjejerna får chansen att ta det här vaccinet. Eventet har utformats i samarbete med unga tjejer och killar i nordost; HPV-ambassadörerna. Det är utifrån deras idé vi nu försöker att nå målgruppen på det här sättet. Det ska vara både enkelt och roligt så nu hoppas vi att många kommer, säger Pia Nordström.
Det är Kunskapscentrum för Jämlik vård i Västra Götalandsregionen som står bakom eventet, med stöd från stadsdelarna Angered och Östra Göteborg. Själva planeringen och genomförandet sker i tätt samarbete med den ideella kvinnorättsföreningen Projekt X och andra ungdomar som har engagerat sig som HPV-ambassadörer. 

Fakta HPV-vaccination

Vad är HPV och varför är det bra att vaccinera sig mot det?
HPV (humant papillomvirus) är ett mycket vanligt virus som kan ge vårtor och det finns i väldigt många typer. De allra flesta är ofarliga, men några orsakar cellförändringar som i sällsynta fall kan leda till livmoderhalscancer. Därför erbjuds tjejer vaccin och cellprovtagningar. Vaccinet skyddar mot de två sorter av HPV som orsakar ungefär 70 procent av all livmoderhalscancer.
Hur smittar HPV?
HPV sprids lätt från person till person genom kontakt mellan hud eller slemhinnor. Det kan smitta vid alla typer av sex. Du kan vaccinera dig om du har haft sex, men ju färre sexuella kontakter du har haft desto större nytta har du av vaccinationen. Skulle du ha blivit smittad av en virustyp innan vaccinationen så får du ändå skydd mot den eller de andra typerna som vaccin

uiqt|wB&jm||qvi5i%xmt{{wvH%vozmoqwv5{mjm||qvi5i%xmt{{wvH%vozmoqwv5{muiqt|wB%wmjjzmlis|qwv5%vozH%vozmoqwv5{m%wmjjzmlis|qwv5%vozH%vozmoqwv5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m