Kalasmat som alla kan äta - nästan

Om alla kan äta maten som serveras på kalaset behöver ingen känna sig utpekad.

Det trevligaste på barnkalaset är om alla barn kan äta samma mat och de som är överkänsliga inte känner sig utpekade.


Hjälp, jag ska ordna barnkalas och några av barnen tål inte all mat. Vågar jag bjuda på hamburgare och tårta? Vi frågade en barndietist vilken mat som funkar på kalaset om de små gästerna inte kan äta allt.

 
Att föräldrar till barn med födoämnesallergi eller födoämnesintolerans vet vad deras barn kan äta är väl ganska självklart. Men om jag, som aldrig behövt tänka på vad jag serverar mina egna barn, får glutenintolerante Kalle och nötallergiska Maria som gäster i huset – då är det lätt att bli rädd för att göra fel. Men vi kan vara lugna, försäkrar barndietisten Turid Osland Johansson på sjukhuset Näl i Trollhättan.
– Om man tänker till lite finns det många alternativ som alla kan äta, säger hon. För det trevligaste på barnkalaset är om alla barn kan äta samma mat och de som är överkänsliga inte känner sig utpekade. Och känner man sig osäker är Turid Osland Johanssons råd att prata med föräldrarna innan.
– Det kan kännas tryggt att få bekräftelse på att den maten man serverar fungerar. 
Vi valde ut några typiska rätter man brukar servera på barnkalas och gick igenom dem med hänsyn till fem olika typer av födoämnesöverkänslighet/ allergi. Vi får också tips på en meny som passar alla barn.

Gästen är glutenintolerant

Korv och potatismos eller pommes frites (bröd fungerar bara om man bakar själv på glutenfri mix eller köper särskilt glutenfritt korvbröd i affären)
Hamburgare – gör egna eller läs på förpackningen att de inte innehåller mjöl eller ströbröd. Om du gör egna, gör dem på ren nötfärs utan några tillsatser. Tillbehör: pommes frites, sallad, dressing
Tacos med köttfärsröra, ost, grönsaker, crème fraiche och tacosås. Servera det hårda majsbrödet till. Glasstårta
Glass (men uteslut rånet)
Marängtårta
Gräddtårta – baka egna bottnar med glutenfri mjölmix (se recept nedan) eller köp glutenfria bottnar (kan finnas i frysdisken eller i butikshyllan med specialkost)
Rulltårta gjord på potatismjöl
Muffins – baka med glutenfri mjölmix
Pannkakor med glutenfri mjölmix eller majsmjöl (de kan vara svåra att vända men blir väldigt goda) och syl.t
Följande produkter brukar vara glutenfria, men kan i undantagsfall innehålla gluten. För att vara helt säker – läs innehållsdeklarationen på korv, hamburgare, tacokrydda, hårt tacobröd, glass, smågodis, sylt.

Gästen är laktosintolerant

För vissa, men inte för alla, fungerar det att ta laktastabletter vid särskilda tillfällen för att kunna äta det som bjuds. Om barnet inte tar tabletter (fråga föräldrarna) finns det många andra alternativ:
Korv och pommes frites eller bröd. Potatismos kan göras utan mjölk eller med laktosfri mjölk. Lite smör kan gå bra, eller mjölkfritt margarin.
Hamburgare och pommes frites eller bröd. Sallad till men gör en dressing med laktosfria produkter. Tacos med köttfärsröra, ost, laktosfri crème fraiche, grönsaker och tacosås Laktosfri glass finns att köpa. Det går också att göra egen glass med laktosfri grädde eller mjölk.
Sorbet eller isglass
Gräddtårta med laktosfri grädde
Rulltårta med smörkräm gjord på mjölkfritt margarin Muffins Pannkakor med laktosfri mjölk och sylt Följande produkter brukar vara laktosfria, men kan i undantagsfall innehålla laktos. För att vara helt säker – läs innehållsdeklarationen på korv, hamburgare, korvbröd, hamburgerbröd, tacosås, isglass och sorbet.

Gästen är allergisk mot mjölkprotein

En mjölkallergiker är mycket känsligare än en laktosintolerant person. Här måste alla mjölkprodukter uteslutas och det fungerar inte med laktosfria mjölkprodukter. I övrigt – följ råden för laktosintolerans eller avsnittet ”Alla kan äta”.

Gästen är äggallergiker

Korv och bröd/pommes frites/potatismos
Hamburgare och bröd/pommes frites med sallad och dressing. Kolla förpackningen på hamburgarna och om du gör egna, bind inte färsen med ägg!
Tacos med köttfärsröra, ost, crème fraiche, grönsaker och tacosås
Gräddtårta – baka tårtbotten utan ägg*
Rulltårta eller muffins – baka tårtbotten utan ägg* Glass – kolla förpackningen
Glasstårta – med maräng gjord på mjölk och inte ägg (den maräng man köper färdig brukar vara äggfri, men kolla ingrediensförteckningen för säkerhets skull) Sorbet eller isglass * För äggfria bakverk – ta bort äggen och ersätt varje ägg med 1 tsk bakpulver

Gästen är nötallergiker

Det finns barn och vuxna som inte ens kan vistas i samma rum som en öppnad påse jordnötter. Prata med föräldrarna innan för att känna dig säker. En del är allergiska mot alla nötter (inklusive jordnötter som egentligen är en baljväxt), även mandel. Nötter och mandel är enkla att undvika. Se bara till att det bröd/tårtbottnar som serveras inte varit i kontakt med nötter. Färdigförpackat korvbröd och hamburgerbröd brukar vara säkert. Det är besvärligare med bröd som är köpt på bagerier där man använder nötter i vissa bröd – då kan det finnas spår på bakbordet som även hamnar i andra bröd.

Alla kan äta

Om det finns olika typer av födoämnesöverkänslighet/ allergi representerade bland barnen får du här förslag på mat som alla oftast kan äta på kalaset.
Korv och pommes frites eller potatismos utan mjölk (med mjölkfritt margarin och buljong/ potatisvatten) Hamburgare på enbart rent nötkött utan bröd med pommes frites, sallad med en ägg- och mjölkfri dressing. Till exempel en dressing på olja och vinäger.
Sorbet
Fruktsallad
Rulltårta
gjord på potatismjöl/glutenfri mix och bakpulver i stället för ägg. Fyllning av bärmos eller smörkräm som görs på mjölkfritt margarin. Kan glaseras med florsocker, vatten och citron.

Recept på glutenfri/mjölkfri tårtbotten

Tänk på att glutenfritt mjöl har en tendens att göra smeten kompakt. Var noga med att mäta ”luftigt” så att inte mjölet blir för packat i decilitermåttet.
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl glutenfritt mjöl ( t ex mix eller potatismjöl)
0,5 dl matolja
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Gör så här: Vispa äggen med sockret till en porös smet. Vispa ner matoljan. Blanda i en bunke de torra ingredienserna. Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Häll smeten i smord och bröad (med till exempel glutenfritt ströbröd eller kokosflingor) springform. Grädda i 175° på nedersta falsen i ugnen i cirka 30 minuter. Kontrollera med en sticka att den är klar. För säkerhets skull – läs alltid på ingrediensförteckningen på alla produkter.

TEXT: ANNA-LENA BJARNEBERG
ILLUSTRATION: KARIN ÅSTRÖM BENGTSSON 

Godis och choklad på kalaset

Om någon av gästerna är allergisk – köp färdigförpackat godis och läs på ingrediensförteckningen att det inte innehåller några produkter som barnen inte tål. Även om inte just det lösgodis du tänkt köpa innehåller några allergener, kan skopan du använder ta med sig spår av till exempel nötter från en godissort till en annan. Choklad bör man undvika helt och hållet eftersom den kan innehålla spår av nötter och även andra allergener som ägg, soja och mjölk.

ÄNNU FLER TIPS

Fler tips på recept finns på www.allergimat.com Boktips: Lindberg: Mat för barn och deras föräldrar Lindeberg Wesslén: Gott utan gluten, soja, laktos, vete, mjölk och ägg Astma- och Allergiförbundet och ICA: Bjud alla
Mer info finns också på 1177.se/vgregion.

uiqt|wB&jm||qvi5i%xmt{{wvH%vozmoqwv5{mjm||qvi5i%xmt{{wvH%vozmoqwv5{muiqt|wB%wmjjzmlis|qwv5%vozH%vozmoqwv5{m%wmjjzmlis|qwv5%vozH%vozmoqwv5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m