När allergi blir en del av vardagen

 För amiljen Ladestam-Olofsson är allergier en del av vardagen.

Erica, Maja, Claes och Mira är gillar utflykter och äventyr. De vill inte låta allergierna begränsa deras liv.Allergier mot ägg, fisk, skaldjur, nötter, ärter, bönor, mjölkprotein och gluten. Andnöd, magkramper, och kräkningar. Mediciner, utredningar och läkarkontroller… Hemma hos familjen Ladestam-Olofsson är allergier en del av vardagen. En allt för stor del, kan man tycka. Men i radhuset på Öckerö där de precis börjat bo in sig finns det också plats för lek, skratt och det där vanliga vardagskaoset som råder i de flesta barnfamiljer.
– Man måste kunna ha roligt också! Skulle vi bara gå och tänka på hur drabbade vi är så vet jag inte var det skulle sluta, säger mamma Erica Ladestam.


Just idag pågår det bullbak i nya köket. Maja, 8 år, kavlar och penslar med noggrann precision medan lillasyster Mira, 2 år, lägger sitt engagemang på att provsmaka degen.
– Jag testar ett nytt recept så vi får se hur det blir. Det Det blir lätt torrt när man bakar med glutenfritt mjöl och utan vanligt smör, vanlig mjölk och ägg, konstaterar Erica. Någon bullmamme-rutin att falla tillbaka på har hon inte. Men i takt med att födoämnesallergierna i familjen blivit fler spenderar hon alltmer tid vid spisen. Att hämta hem en pizza eller thaimat finns inte på kartan. Inte heller att gå ut och fika eller äta på restaurang. Så det blir till att laga själv.
– Det blir mycket kyckling och köttfärs. Att barnen äter frukt och älskar morötter, broccoli och blomkål känns i alla fall bra.
Till fredagsmyset är det ofta Majas önskemål som avgör. Då kan det bli grillat och potatisgratäng. Eller hembakad pizza. Godis köps färdigförpackat, bilar och polkagrisar är ett par favoriter som alla tål.
– Maja kan äta micropopcorn och vissa chips. Hon blev överlycklig när vi hittade en dipp som hon tål, för ett tag sedan. Den har vi till det mesta nu.

En för alla, alla för en

I familjen är det en för alla, alla för en. Det som ställs på bordet kan alla äta. Undantaget är när det kommer gäster, då kan det finnas olika alternativ att välja mellan.
– När vi själva är bortbjudna så förväntar jag mig absolut inte att folk ska stå och baka glutenfritt. Det är inga problem för oss att ta med eget. Fast de flesta av våra vänner har full koll på vad vi tål och brukar fixa det ändå. De är helt fantastiska, tycker Erica. Hon är en sprudlande person som har nära till skratt. Det hon saknar mest i tillvaron är inte ägg till frukost eller en smarrig räkmacka, utan tid. För tid är bristvara när man är tre födoämnesallergiker i familjen. Svårt få tiden att räcka till
– Att jag aldrig har kunnat v ara med på en kräftskiva är mitt minsta problem. Däremot känns det övermäktigt att hinna med allt ibland. Bara att läsa igenom alla innehållsförteckningar i mataffären kan ta en evighet.

Svårt att vara impulsiv

Sedan det i somras konstaterades att Maja är allergisk mot all slags gluten har det blivit mycket nytt att sätta sig in i. Det innebär också att Erica måste hinna med två, tre brödbak i veckan. Lägg därtill all planering och alla samtal som krävs för att få skolgång och barnens sociala liv att fungera på ett tryggt vis. Plussa på med täta läkarbesök och pressa in det i ett redan späckat vardagsschema så är det lätt att förstå att fler timmar på dygnet vore önskvärt. Särskilt för en familj som vägrar att avstå från aktiviteter bara för att det vore enklast så.
– Jag vill att mina barn ska få göra allt som andra barn får även om det är extra bökigt ibland. Fast det är svårt att vara impulsiv. Ska vi iväg någonstans så måste vi planera, packa mediciner och egna matsäckar. Under de senaste åren har familjen varit både på Liseberg (där flickorna kan äta sockervadd men inte popcorn) Kolmårdens djurpark och Astrid Lindgrens värld. De har hälsat på vänner i Norge, åkt skidor i fjällen och semestrat på Kanarieöarna och i Kroatien.
– När vi åker utomlands packar vi en stor resväska full med mediciner och matvaror. En del tycker inte att det låter som semester att alltid ha självhushåll. Men för oss är det det som gäller – eller stanna hemma. För dagsutflykter brukar det räcka med en vanlig ryggsäck med mediciner. Och den obligatoriska matsäcken, förstås. Erica kollar också alltid upp var närmaste vårdcentral eller sjukhus ligger.

Låter inte allergierna begränsa livet

 – Jag vill inte låta allergierna begränsa vårt liv men man får förstås inte vara dumdristig. Fast när vi lät Maja rida för att hon så hemskt gärna ville det så var det kanske gränsfall. Men det gick ju bra.
Maja själv säger att hon inte tänker så mycket på att hon är allergisk:
– På kalas brukar jag äta korv med bröd, fast utan bröd. Och jag kan äta isglass, helst Piggelin. Ska jag äta godis så måste vi läsa på paketet först. För om jag äter nåt jag inte tål så kan det börja klia på hela kroppen. Eller så får jag jätteont i magen, berättar hon medan en ljusgrön pärlplattefjäril tar form.
Ska hon följa med en kompis hem så måste Erica först prata med föräldrarna både om mat och om medicinering. Maja har alltid kortisontabletter i ryggsäcken i händelse av en allergisk reaktion.

Har bra koll själv

– I början kunde det vara oroligt att släppa iväg henne men det har fungerat jättebra. Maja börjar få rätt bra koll själv nu och ofta skickar jag med henne något att äta. Är någon förälder osäker så ringer de hellre en extra gång och dubbelkollar. Folk är så snälla! Inför ett kalas ringde en mamma upp och erbjöd sig att baka en särskild pizza bara till Maja. Då började jag faktiskt nästan att gråta…
Ute i köket tar Claes ut första plåten med bullar. För honom, som vuxit upp i en nästan oförskämt frisk familj var vardagen med allergier och allt vad de medför en stor omställning. Idag är han fena på att läsa innehållsförteckningar, droppa medicin i rinniga barnögon och fördriva tiden i väntrum.
– Det var förstås jobbigt i början men nu går det av bara farten. Livet rullar på och man gör det som krävs. Det jag saknar mest för egen del är nog skaldjur. Och jordnötter, säger Claes och tar emot lilla Mira som kommer klättrande upp i hans knä med siktet inställt på de varma bullarna.
Bullfatet töms snabbt och betyget blir klart godkänt. Kanske inte världens vackraste bullar men goda. Och perfekta att ha med sig i nästa matsäck.

Text: Jeanette Bergenstav Foto : Patrik Bergenstav

Det här är familjen Ladestam-Olofsson

Erica Ladestam
Ålder: 34 år
Gör: Föräldraledig undersköterska
Gillar: Att sjunga
Allergisk mot: Ägg, fisk, skaldjur, nötter, ärter, bönor och choklad. Tål heller inte parfym, rök, gräs eller pälsdjur. Har varit allergisk i hela sitt liv. Kan drabbas av andnöd om hon utsätts för något hon inte tål. Har svår astma och drabbas ofta av lunginflammationer.

Maja Ladestam
Ålder: 8 år
Gillar: Att sjunga, pärla, rita och leka spion med bästisen Ellen.
Allergisk mot: Mjölkprotein, ägg och gluten. Majas glutenallergi omfattar alla spannmål vilket innebär att hon inte tål vanliga glutenfria produkter eftersom de ofta innehåller vetestärkelse. Hon får kramp i magen, diarréer och kräkningar om hon äter något hon inte tål. Är även allergisk mot gräs och eventuellt pälsdjur. Har förkylningsastma. Fortsatt allergiutredning pågår.

Claes Olofsson
Ålder: 37 år
Gör: Däcksman på Styrsöbolagets färjor
Gillar: Att spela fotboll och spela på trav.
Allergisk mot: Tål allt!

Mira Ladestam
Ålder: 2 år
Gillar: Att gå till lekplatsen, gunga och springa.
Allergisk mot: Mjölk och ägg. För säkerhets skull har även fisk uteslutits ur kosten. Fortsatt allergiutrednining pågår.

uiqt|wB&jm||qvi5i%xmt{{wvH%vozmoqwv5{mjm||qvi5i%xmt{{wvH%vozmoqwv5{muiqt|wB%wmjjzmlis|qwv5%vozH%vozmoqwv5{m%wmjjzmlis|qwv5%vozH%vozmoqwv5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m