Nedstämdhet hör livet till

Annika BorgVi lever i en tid då man ska vara lyckad, och gärna också lycklig. Mörka känslor tror vi betyder att det är något fel på oss. Därför döljer vi dem helst för andra, och söker experthjälp för att bli av med otyget. Men mellan verklig depression och lycka finns hela gråskalan som hör livet till.

Enligt världshälsoorganisationen WHO drabbas varannan kvinna och var fjärde man någon gång i livet av en depression. Men det tror inte Annika Borg på. Hon är teologie doktor och präst, och menar att svackor är en del av livet. Men att vi de senaste tio eller tjugo åren börjat förvänta oss att livet ska vara friktionsfritt och därför klassar mörka tankar och svåra känslor som fel eller avvikande.
– Det har skett en förskjutning i vad man menar är ett normalt mänskligt känsloläge. Vi förväntas, och förväntar oss, att vara lyckade och lyckliga mest hela tiden. Annika Borg ser det som en trend vi är mitt inne i, en människosyn som skapats av komplexa processer. Framgång har alltid varit attraktivt, men vi matas av fler budskap nu än någonsin förr. Vi jämför oss med summan av vad personer som lyfts fram i media åstadkommer. Vi lär oss att om vi bara tänker rätt tankar så är allt möjligt.
– Men livet är ju en komplicerad historia för de flesta av oss. Vi tror att allt som snurrar till det för oss är undantag. Vi tror att regeln är att vi åker på en jämn väg, men regeln är att vi åker på en krokig skogsväg och att vi ibland kör i diket.
 

Naturliga reaktioner

Sorg efter en kärleksrelation som spruckit är naturligt. Funderingar över alltings mening hör människan till. Att i vissa perioder känna sig nedstämd är normalt. Men vi tror att oro, ångest och ledsamhet är fel och ska bort. Annika Borg menar att vi istället behöver lära oss hantera det svåra i livet. Oftast är det inte en expert vi behöver.
– Vi behöver mötas av förståelse och tröst. Vi behöver en kopp te och en god vän, inte terapi och medicin. Det är inte alltid så lätt att släppa människor in på livet. Att avslöja ledsna och mörka tankar, när idealet säger att man ska vara positiv och konstruktiv.
– Det är väldigt många människor idag som går omkring och känner sig avvikande, helt i onödan. Många unga, och deras föräldrar, blir rädda när de känner sig nedstämda.
Annika Borg tror att det gör saken värre när vi blåser upp tonåringars grubblerier till skrämmande problem. Istället skulle vi behöva lära oss hantera vår egen rädsla, lyssna på ungdomarna och förklara att ”så här kan man känna som människa, det är inget farligt”. Livet gör ont ibland, det är jobbigt men det går över.
– Jag tror att varje människa är utrustad med redskap för att hantera det här, men vi behöver lite uppmuntran.

Kräver sunt förnuft

Det finns såklart de som verkligen är deprimerade. Och som vi i vårt problematiserande av normal ångest paradoxalt nog missar. Annika Borg tror att med sunt förnuft kan vi vara uppmärksamma på när livet, för oss själva eller någon närstående, går in i en nedåtgående spiral som bara fortsätter. Och då ska vi absolut söka hjälp.

Text: Katarina Andersch

uiqt|wB&jm||qvi5i%xmt{{wvH%vozmoqwv5{mjm||qvi5i%xmt{{wvH%vozmoqwv5{muiqt|wB%wmjjzmlis|qwv5%vozH%vozmoqwv5{m%wmjjzmlis|qwv5%vozH%vozmoqwv5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m