Så hittar du rätt i produktdjungeln

RM 1-12
Det finns cirka 130 olika tandkrämer på den svenska marknaden varav 20 är för barn. Hur ska man kunna välja rätt? Professor Dowen Birkhed har jobbat som tandläkare i 20 år och forskat om karies i ytterligare 20 år. Han har stenkoll på de aktiva ingredienserna i tandkräm och olika munvatten.
– Som vuxen finns det ingen vanlig tandkräm som är direkt fel eftersom alla innehåller fluor i dag, och det miljöfarliga ämnet triclosan som tidigare fanns i vissa tandkrämer har alla tillverkare tagit bort, säger han. Utöver de vanliga tandkrämerna nämner Dowen Birkhed några olika typer av specialtandkrämer, till exempel Duraphat som innehåller extra mycket fluor och som endast vissa patienter har särskilt behov av. Andra tandkrämer motverkar ilningar och har också en viss fungerande effekt.
– Och så har vi de som kallas whitening som har en liten slipeffekt och är extrarengörande i och med att de löser upp tandbeläggning – men observera att de inte gör dina tänder vitare! Därför är ordet whitening tyvärr väldigt missvisande, säger Dowen.
– När det kommer till de cirka 20 olika sorters barntandkrämer som finns på marknaden så spelar det inte så stor roll vilken du väljer, alla är bra. Ett tips är att variera sort ibland så ditt barn lär sig att anpassa sig till olika smaker.

Munvatten 

Här finns det närmare 50 produkter på marknaden. Det som är viktigast är att titta på fluorhalten. Produk- ten bör innehålla minst 0,2 procent natriumfluorid. I stora drag kan man dela in munvatten i tre olika kategorier: De som kallas fluorsköljning, de som främst tar bort dålig andedräkt och de som är bakteriedödande.
– De med mycket fluor är bra, som Flux, Dentan och en ny produkt som heter NaF till exempel, säger Dowen Birkhed.
– När det gäller munvatten mot dålig andedräkt så är SB12 Duo och nya Flux Fresh bra att använda eftersom båda har en hög fluorhalt. De fungerar faktiskt också mot dålig andedräkt.
När det kommer till bakteriedödande, eller så kallade antimikrobiella medel så vill Dowen Birkhed betona att sådana produkter endast ska användas i speciella fall, till exempel om man har gjort en operation i munhålan eller har svårt att borsta tänderna på grund av ett handikapp. Därför är Dowen Birkhed öppet kritisk till Listerine som marknadsförs hårt för dagligt bruk av tillverkarna som ett sätt att få det rent och fräscht i munnen.
– Det är ingen produkt vi inom tandvården rekommenderar. Det är extremt starkt och får folk att tro att de köper sig rena tänder. Om man måste använda munvatten med antimikrobiella medel kan man i stället använda exempelvis Flux Klorhexidin, men bara under korta perioder.

Tandborstar

Vanlig tandborste eller eltandborste? Det spelar inte så stor roll – det är inte borsten som är viktig utan den som håller i skaftet, alltså hur man borstar. De flesta av oss fixar att få rent alla tänderna med en vanlig tandborste. Men de som väljer eltandborste upplever ofta att det blir enklare att borsta tillräckligt länge eftersom eltandborstarna ”säger till” när det har gått två minuter. Det kan dock vara svårt att få två centimeter tandkräm att rymmas på en eltandborste, så ett knep är att fylla på med lite tandkräm efter halva tiden. Även när det gäller tandborstar finns det en uppsjö av varianter att välja bland i butikshyllorna. Förutom de vanliga sorterna finns det en rad specialborstar, bland annat med olika vinklar och man kanske har svårt att komma åt på vissa ställen i munnen. Välj den som passar dig bäst.

Folktandkrämen

 Folktandkrämen är en ny, svensktillverkad tandkräm som har tagits fram med stöd från Västra Götalandsregionen och med experthjälp från bland andra Dowen Birkhed, Olga Jensen och deras två kollegor vid Göteborgs universitet, docent Pia Gabre och odontologie doktor Ulla Moberg Sköld.
Det som främst skiljer Folktandkrämen från många andra tandkrämer är att det tydligt beskrivs på förpackningen hur man bäst borstar och vårdar sina tänder. Fluor och xylitol tillhör de viktigaste aktiva ingredienserna. Den tillverkas utan konserveringsmedel och utan tillsats av skummedlet natriumlaurylsulfat, som vissa kan uppleva irriterande för munslemhinnan. Folktandkrämen säljs i en lite större 100 ml-förpackning. För närvarande finns den endast hos Folktandvården men är på väg ut i apotekshyllorna.

uiqt|wB&jm||qvi5i%xmt{{wvH%vozmoqwv5{mjm||qvi5i%xmt{{wvH%vozmoqwv5{muiqt|wB%wmjjzmlis|qwv5%vozH%vozmoqwv5{m%wmjjzmlis|qwv5%vozH%vozmoqwv5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m