Viktigast borsta med fluortandkräm

RM 1-12

Tandhygienist Olga Jensen och professor Dowen Birkhed vet vad som krävs för att hålla munnen och tänderna i trim.


Det tycks finnas hur många råd som helst om hur man sköter sina tänder bäst. Det är lätt att bli förvirrad. Professor Dowen Birkhed och tandhygienisten Olga Jensen hjälper till att reda ut vad som är allra viktigast för en god munhälsa.

Det gäller att stålsätta sig. Att tvinga sig upp ur tv-soffan på kvällen och ta sig till sängen kan vara jobbigt i sig. Men så ska kontaktlinserna plockas ut och sminket tvättas bort. Självklart ska tänderna borstas också, sedan får jag väl äntligen dyka ner i sängen? Helst inte, tydligen. Jag har träffat en mängd olika tandhygienister genom åren. Samtliga har tjatat om vikten av att använda tandtråd – varje kväll innan tandborstningen. Det brukar bli var tredje i bästa fall.

Ytterligare en ritual

Under mitt senaste besök hos Folktandvården tillkom ytterligare en ritual. Fick med mig ett recept på en stor flaska fluorsköljning och följande instruktioner från tandhygienisten: ”Skölj en minut varje dag och ät sedan helst inget på två timmar. Det bästa är om du kan ha flaskan på jobbet och skölja efter lunchen”. Suck! Tandtråd, tandborstning, fluorsköljning – är allt detta verkligen nödvändigt? Jag upplever ju inte att jag har några direkta problem med tänderna. Och det tar ändå tillräckligt lång tid att lägga sig på kvällarna.

Borste och tandkräm viktigast

– Tandborstning med fluortandkräm är det absolut viktigaste för att motverka karies, det vill säga hål i tänderna. Om du har normal tandhälsa räcker det att satsa på det, och att inte gå runt att småäta förstås utan hålla dig till max fem måltider om dagen, säger Dowen Birkhed som är professor i cariologi, läran om karies, vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. 
– Fluorsköljning behöver du bara lägga till om du har en benägenhet att få karies, då är det ett bra komplement till tandborstningen.

Bra för tandköttet

När det gäller tandtråd så är det bra att använda för att stärka ett känsligt, kanske inflammerat tandkött – något som under årens lopp kan leda till tandlossning. – Risken när man använder tandtråd är att man gör fel och skadar tandköttet. Ett säkrare och skonsammare alternativ är att använda tandsticka eller mellanrumsborste mellan tänderna och i tandköttsfickorna, säger Olga Jensen.
Jag känner mig lite bättre till mods. Jag kanske inte måste vara slav under fluorsköljning och tandtråd utan bara använda det som bonusvård. Det är alltså tandborstningen med fluortandkräm jag främst ska satsa på. Än så länge.

Text: Malin Husár Foto:
Sergio Joselovsk y

uiqt|wB&jm||qvi5i%xmt{{wvH%vozmoqwv5{mjm||qvi5i%xmt{{wvH%vozmoqwv5{muiqt|wB%wmjjzmlis|qwv5%vozH%vozmoqwv5{m%wmjjzmlis|qwv5%vozH%vozmoqwv5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m