1177 på webben

1177 på webben som teckenspråksfilm (6.5 mb) Ikon för teckenspråk.

Hur smittar influensa? Hur går det till att ta bort ett födelsemärke? Vart vänder jag mig om jag är missnöjd med vården?
På 1177.se/vgregion hittar du svaren på många frågor som rör din hälsa, din kropp och hur sjukvården fungerar. Här kan du läsa om symtom, sjukdomar, behandlingar och patienträttigheter. I takt med att det blir allt populärare att söka information på nätet, kan det vara tryggt att veta att samtliga texter på webbplatsen är faktagranskade och kvalitetssäkrade.


Om du känner dig sjuk och är orolig för din hälsa är det första alternativet alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på 1177. Informationen på nätet kan aldrig ersätta den personliga kontakten med en sjuksköterska eller läkare. Men om du vill ha mer information kring en sjukdom, hur en behandling går till eller vill förbereda ditt barn på ett sjukhusbesök finns en riktig guldgruva på webbplatsen 1177.se/vgregion.

Här kan du:

Få råd om egenvård.

Den nya egenvårdsguiden 1177 finns också som bok på ditt apotek eller din vårdcentral. Har du inte hämtat den ännu ligger alla texter utlagda på nätet. Här kan du till exempel läsa om fästingbett, sömnsvårigheter och mjäll. Hur du tar hand om en stukad fot, lindrar feber eller behandlar envisa fotvårtor.

Läsa om olika sjukdomar och besvär

Detta är den största avdelningen på  1177.se/vgregion. Här finns utförliga texter om både vanliga och ovanliga sjukdomar. Varje sjukdom är uppdelad i olika kapitel – Översikt, Vad händer i kroppen, Symtom och diagnos, Vård och behandling, Fördjupning och länkar. Under rubriken Redaktion kan man också se vem som har skrivit artikeln och vilka som faktagranskat.

Få veta hur en undersökning går till

Om du till exempel är kallad till en gastroskopi för första gången finns här information om undersökningen – varför den görs och hur den går till.

Få veta hur en viss behandling går till

Vad händer i kroppen när man genomgår en behandling med cellgift? Hur går en ballongvidgning av kranskärl till. Eller vad innebär det att gå med gipsad arm? Här finns också information om tandvårdsbehandlingar, om psykoterapi och fobiträning samt alternativa behandlingsmetoder som kiropraktik, massage och akupunktur.

Söka information om ditt läkemedel

Här finns både information om olika typer av läkemedel vid olika sjukdomar och specifik information om enskilda läkemedel. En sökfunktion underlättar om man vill söka på en särskild medicin.

Fördjupa dig i olika teman

Till exempel om graviditet, barn och föräldrar, tandvård, hjärta och att bli äldre. Redan på startsidan hittar du lätt de olika teman som har utarbetats särskilt för Västra Götalandsregionen.

Läsa personliga berättelser av invånare i Västra Götaland

Här berättar till exempel Karin om sin bröstcancer, Marie om när hon fick en stroke och vi får följa Jannes dagbok där han skriver om sin hjärtklaffoperation från förberedelser till efterbehandling.

Hitta rätt i vården

Här finns telefonnummer, öppettider, adresser, vägbeskrivningar och kartor till vårdcentraler, ungdomsmottagningar, gynekologmottagningar, sjukhus med mera.

Läsa om vilka rättigheter du har som patient

Vilka regler gäller för sjukresor? Vart vänder jag mig om jag upplever mig felbehandlad? Vad står det i Lex Maria? Hur gör jag för att komma i kontakt med en patientförening?

Själv gå in och boka om eller boka av en tid du fått i vården

Du kan också förnya recept och ställa frågor. Men först måste du skaffa ett konto. Har du redan en elegitimation kan du använda den, annars kan du enkelt skriva in ditt personnummer så skickas en kod till dig på posten. Alla mottagningar är ännu inte anslutna till systemet. När du är inne på sidan ”Mina vårdkontakter” ser du i högerkanten om din vårdcentral/mottagning är ansluten. I slutet av 2009 ska samtliga vårdcentraler ha anslutit sig.

Länk till 1177.se/vgregion

Text: Anna -Lena Bjarneberg

 

uiqt|wB%wmjjzmlis|qwv5%vozH%vozmoqwv5{m%wmjjzmlis|qwv5%vozH%vozmoqwv5{muiqt|wB%wmjjzmlis|qwv5%vozH%vozmoqwv5{m%wmjjzmlis|qwv5%vozH%vozmoqwv5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m