Sex nya organ fick Eva på banan igen

Fläskfilén var tillagad och smördegskexen fyllda
när en röst i luren meddelade att Eva Ljungren
skulle fåEva Ljungren fem nya organ.
– Det var hög tid. När organen i min mage plockades ut var de sammanväxta till ett enda stort paket. Jag hade inte överlevt i mer än en månad, säger Eva.
Hon var den sjunde i Sverige som gick igenom en multivisceral transplantation, det vill säga att mer än ett organ opereras in. I hennes fall var det tunntarm, tolvfingertarm, magsäck, bukspottskörtel och lever. På tio år hade Eva varken kunnat äta eller dricka. Hon överlevde genom att varje natt koppla in näringsdropp som gav henne kraft att göra allt det där hon ville – arbeta, spela golf, spela bridge och skriva en kokbok! Trots att hon inte ens kunde smaka av rätterna hon lagade så fortsatte hon att bjuda hem sina vänner på middag.
– Jag brukade lägga upp mat på min tallrik och låtsasäta. Hade jag en kavaljer som visste hur det var ställt så kunde vi byta tallrik när han var klar.  Jag ville inte visa hur sjuk jag var. Jag ville att allt skulle vara som vanligt.
Med tre barn, hus, trädgård och ett heltidsjobb som språklärare hade Eva alltid haft fullt upp. Hon startade språkresor, författade ordböcker på fyra olika språk och idrottade så mycket hon hann.
– Jag trivdes med att alltid ha mycket om mig. Men kanske blev det för mycket ändå, säger hon så här i efterhand.

Misslyckad operation för magsår

Vid 45 års ålder opererades hon för magsår. Operationen misslyckades och fick göras om. Ärrbildningarna i magen växte samman och påverkade tarmarnas funktion. Ett tjugotal magoperationer och åtskilliga smärtsamma tarmvred senare sattes hon upp på väntelista för transplantation. Hon fick vänta i 3,5 år innan det var dags. Då var hon tvungen att ta smärtstillande sprutor varje timma. När hon äntligen blev kallad ställde hon för en gångs skull in en middagsbjudning. Allt var ju faktiskt inte som vanligt. 
Med sina 66 år var Eva den äldsta kvinnan i världen att genomgå ingreppet:
– Det gillade jag inte att höra, för jag känner mig inte gammal. Kanske var det därför de gav mig en chans. Jag har en stark livsgnista och jag ger aldrig upp hoppet. Jag vill ju så gärna vara med.
Eva låg på operationsbordet i 14 timmar och på intensivvårdsavdelningen i två månader.
– Det var kritiskt länge. Själv minns jag inget men för min man Klas var det en pärs. Vi har ju hållit ihop sedan 1957. Han hälsade på mig två gånger om dagen och visste aldrig om jag skulle vara vid liv när han kom dit, säger Eva.
Återhämtningen blev tuff men till slut var hon stark nog att åka hem.
– Den största lyckan var att kunna dricka ett helt glas vatten. Det njuter jag av än idag!
Men all medicinering hade slagit ut Evas njurar. Återigen sattes hon upp i kö, denna gång för en njurtransplantation. Idag har den nya njuren suttit på plats i tre år. I augusti åkte hon till World Transplant Games, OS för transplanterade, i Australien. Hon kom hem med en härlig solbränna och en guldmedalj i handbagaget.
– Jag hade tränat som en galning så det var fantastiskt att vinna. Men störst av allt var ändå att alla vi idrottare, över tusen stycken, faktiskt var där. Det hade vi aldrig varit om det inte funnits människor som bestämt sig för att skänka sina organ till oss.

FAKTA TARM- OCH NJURTRANSPLANTATION

På Sahlgrenska har man transplanterat njurar sedan 1965. Sedan dess har man utfört över 4 500 njurtransplantationer. Nu görs ungefär 150 om året. Väntetiden brukar vara ett till tre år. Under tiden får patienten gå i dialys. Ungefär 40 procent av patienterna får en njure av en levande givare och slipper därmed att vänta. Efter ett år fungerar cirka 95 procent av njurtransplantaten och efter fem år fungerar omkring 85 procent. De långsiktiga resultaten blir något bättre med levande donator.

 

FAKTA TARM- OCH FLERORGANTRANSPLANTATION

Skandinaviens första tarm- och flerorgantransplantation utfördes på Sahlgrenska 1998. Den då fyraåriga flickan lever idag ett i stort sett normalt liv. Sedan dess har ett 20-tal patienter opererats. Dessa transplantationer genomförs ingen annanstans i Norden. Ett år efter ingreppet lever 80-90 procent av patienterna. Eva var den äldsta kvinnan i världen som fått fem organ transplanterade samtidigt. Efter en tuff återhämtning och ytterligare en transplantation är hon i högform på golbanan.

Text: Jeanette Bergenstav
Foto: Patrik Bergenstav

uiqt|wB&jm||qvi5i%xmt{{wvH%vozmoqwv5{mjm||qvi5i%xmt{{wvH%vozmoqwv5{muiqt|wB%wmjjzmlis|qwv5%vozH%vozmoqwv5{m%wmjjzmlis|qwv5%vozH%vozmoqwv5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m