Science centers i Västra Götaland

Västra Götalandsregionen (VGR) är med och finansierar ett antal så kallade "science centers" som ger barn och vuxna möjlighet att uppleva och lära sig mer om vetenskap och teknik. De har olika inriktningar på sin verksamhet, ligger i olika delar av Västra Götaland och stöds av många olika aktörer. Science centers är en viktig del i arbetet med att uppfylla VGR:s vision om det goda livet tillsammans med andra satsningar på utbildning, forskning och innovation.

Sex av Sveriges 18 science centers ligger i Västra Götaland

I Sverige finns det 18 science centers som möter ca 2 miljoner besökare, varav 300 000 elever i skolprogram och 30 000 lärare i fortbildning. Västra Götalandsregionens andel av science centerverksamheten i Sverige är mycket stor med 39% av antalet besök, 48% av antalet elever i skolprogram/aktiviteter och 38% av antalet personer i kompetensutvecklingsinsatser.

Balthazar science center

Ligger i skövde och är en mötesplats där besökare i alla åldrar får upptäcka, interagera och reflektera över naturvetenskapliga fenomen, tekniska ovationer och aktuella frågeställningar.

Balthazar science center

Dahlénium

Ett prisbelönt science center i Stenstorp (Falköpings kommun) som vill väcka intresset för naturvetenskap och teknik med sina finurliga experiment, kluriga problem och spännande shower.

Dahlénium science center

Innovatum science center

Ligger i Trollhättan och ger möjlighet för alla att testa, upptäcka och uppleva naturvetenskap och teknik. Innovatum har också en mängd pedagogiska program i nära samarbete med skolan och jobbar för hela Fyrbodalregionen.

Innovatum science center

Molekylverkstan

Vår önskan är att alla besökare ska komma tillbaka till oss. Vi vill inspirera inom naturvetenskap, matematik och teknik. I synnerhet vill vi väcka intresse för kemi. Vårt mål är att skapa nyfikenhet som leder till att alla vill göra mer, veta mer och lära mer. Då bidrar vi vill en mer hållbar framtid. Molekylverkstan ligger i centrala Stenungsund, i kulturhuset Fregatten.

Molekylverkstan

Navet

Boråsregionens Science Center med stark lokal förankring och ett stort internationellt nätverk. Med interaktiva utställningar och många Navet-pedagoger får alla besökare möjlighet att möta naturvetenskap, tekni, och mattematik på många spännande sätt.

Navet

Universeum

Ligger i Göteborg och har som uppdrag att öka intresset för naturvetenskap, teknik och matematik. Här blandas djur och natur med teknik, utmaningar och spännande experiment.

Universeum

 

uiqt|wBzmoqwv}|%v5%wmjjH%vozmoqwv5{mzmoqwv}|%v5%wmjjH%vozmoqwv5{muiqt|wBnzmlzqs5ilwtn{{wvH%vozmoqwv5{mnzmlzqs5ilwtn{{wvH%vozmoqwv5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m