För allmänheten

Antibiotika är vårt viktigaste vapen för att kunna behandla svåra bakterieinfektioner som annars kan ha dödlig utgång. Ju mer antibiotika vi använder, desto större är risken att bakterierna blir resistenta, det vill säga motståndskraftiga, mot antibiotika. Även i Sverige blir det allt fler resistenta bakterier.

Det är inte bra att äta antibiotika i onödan. De nyttiga bakterier du bär på slås ut och kan ge plats åt resistenta bakterier att föröka sig, till exempel i tarmen. Undvik att ta antibiotika i anslutning till en utlandsresa eftersom det kan öka risken att bli bärare av resistenta bakterier – de är vanligare i många länder vi reser till.

Kroppens eget immunförsvar är effektivt mot vanliga bakterieinfektioner, till exempel öroninflammation, bihåleinflammation och halsfluss. Vid de flesta av dessa infektioner bidrar antibiotika blygsamt eller inte alls till en snabbare läkning om du är frisk för övrigt. Antibiotika har ingen effekt alls vid virusinfektioner.

Vi måste alla hjälpas åt att minska onödig användning av antibiotika – så att medicinen fungerar när den verkligen behövs!

 


Antibiotika eller inte - 
Blir man fortare frisk med antibiotika?

Interaktiv webbutbildning framtagen i samarbete mellan Strama Stockholm och Sveriges Kommuner och Landsting.

 

Läs mer om antibiotika här
Folkhälsomyndigheten  

Patientinformation i samband med besök på vårdcentral

Patientinformation på en sida för vanliga infektioner och när antibiotika skall användas eller inte användas. Material finns för bihålebesvär, luftrörskatarr, halsont, svinkoppor, öroninflammation och förkylning. Översättningar till de sex vanligaste språken finns.

Klicka här för att titta på materialet, skriva ut och använda det

 

 Det är vanligt att äldre har bakterier i urinen


Folder
Affisch

 

Stoppa invasionen


Folder
Affisch

 

 

 

Filmpremiär i väntrumssalongen

Ta en titt på filmen om den tuffa kampen mot de resistenta bakterierna – se vad du kan göra för att hjälpa till.

Skaffa dig kunskap!

Se filmen: Låt inte de resistenta bakterierna ta över – använd antibiotika bara när det behövs!

uiqt|wBuizqi5q5{ivl{|zwuH%vozmoqwv5{muizqi5q5{ivl{|zwuH%vozmoqwv5{muiqt|wB%wmjjzmlis|qwv5%vozH%vozmoqwv5{m%wmjjzmlis|qwv5%vozH%vozmoqwv5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m