Utvecklas i Kapstaden

 Tandhygienist Ulla Falck i Kapstaden 2015

Tandhygienist Ulla Falck från Folktandvården Tanumshede på Guguletu Community Dental Clinic i Kapstaden, oktober 2015.

Varje år får medarbetare från Folktandvården chansen att åka på en fyra veckor lång studie- och utvecklingsresa till Kapstaden för att arbeta på tandvårdskliniker i olika kåkstäder.

Sedan 2008 skickar Folktandvården årligen medarbetare till Kapstaden på studie- och utvecklingsresor. Ursprungligen har två personer fått åka varje år, men sedan 2015 är antalet utökat till sex – två tandläkare, två tandhygienister och två tandsköterskor.

Istället för julklapp

Det har blivit möjligt genom att Folktandvården valt att inte längre ge någon julklapp till de anställda, utan istället satsa pengarna på att ge fler medarbetare möjlighet att åka till Kapstaden.

Syftet med resan är att bidra till medarbetarnas utveckling och samtidigt göra en viktig insats för befolkningen i områden där tillgången till tandvård är starkt begränsad.

Akut och förebyggande

De flesta av patienterna är barn och arbetet handlar i första hand om att avhjälpa akuta problem. Men man jobbar också förebyggande och informerar både barn och vuxna om hur de ska sköta tänderna och hur mat och dryck påverkar tandhälsan.

Vistelsen i Kapstaden och arbetet på de olika klinikerna organiseras av stiftelsen Ncuma Tandhälsa. Årets resenärer kommer att arbeta på en klinik i kåkstaden Guguletu samt på tandläkarhögskolan i Kapstaden. 

Faktaruta

Varje år får tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor på Folktandvården ansöka om att åka till Kapstaden.

De sex medarbetare som väljs ut får ersättning av Folktandvården för resan dit och hem, boende, hyrbil samt lön för två av de fyra veckorna.

Vistelsen i Kapstaden och arbetet på de olika klinikerna organiseras av insamlingsstiftelsen Ncuma Tandhälsa, som har sitt säte i Sverige, och sker i samarbete med tandläkarhögskolan i Kapstaden.

uiqt|wBuqsimt5zw{mvozmvH%vozmoqwv5{muqsimt5zw{mvozmvH%vozmoqwv5{m