Från montör till tandläkare

Mikael Johansson tog examen som tandläkare för drygt tre år sedan. I dag jobbar han på Folktandvården Skene där han även är odontologiskt ansvarig på kliniken. Dessutom jobbar han extra vissa helger på jouren i Borås.

Varför valde du att bli tandläkare?
– I många år jobbade jag som montör på Scania, men jag har alltid velat jobba inom vården så jag började plugga till sjuksköterska. Jag insåg dock efter en praktik på intensiven att jag ville jobba med friskare människor. Jag tog då kontakt med en tandläkare och en sjukgymnast för att få råd om yrkena, båda två rekommenderade mig att bli tandläkare. Och så fick det bli.

Hur kommer det sig att du sökte jobb på Folktandvården Skene?
– Sista terminen sökte jag jobb på tre olika orter och kom på intervju till alla. Skene var sista kliniken jag besökte och jag kände direkt att här vill jag vara. Det finns en viss själ här och lokalerna är fräscha och luftiga.

Hur är det att pendla till jobbet?
– Det tar 50 min med buss och jag har försökt vända pendlingen till något bra. Hade jag bott granne med jobbet hade jag garanterat hållit igång hela dagen, nu får jag tid att begrunda dagens händelser, sova eller lyssna på musik. Jag ser det som en stund att slappna av.

Tror du att det är skillnad på att jobba i storstad jämfört med landsbygd?
– Jag tror att vi i Skene har ett lugnare klimat och tacksammare patienter. Jag får också en möjlighet att jobba bredare med till exempel protetiska arbeten och kirurgi, eftersom det är en bit för våra patienter att åka till en specialist. Det innebär att vi får göra mycket själva på kliniken.

Hur jobbar ni med utvecklingsarbete?
– En gång i månaden har vi teammöten på 30 minuter. Då diskuterar vi små förbättringsåtgärder som gör att vi inte behöver stressa. Det gäller att använda tiden på bästa sätt.

Hur tror du tandvården kommer att se ut i framtiden?
– Jag tror vi kommer att jobba mer förebyggande. Därför tror jag vi kommer att behöva fler tandhygienister. Jag tror också att patienterna kommer att ställa mer krav på estetisk tandvård, bättre omhändertagande och bättre öppettider.

Hur ser du på din framtid?
– Just nu har jag ingen önskan att specialisera mig, jag vill bara bli en duktig allmäntandläkare.


Mikael Johansson, tandläkare på Folktandvården Skene

uiqt|wB&{izi5xm||mz{{wvH%vozmoqwv5{m{izi5xm||mz{{wvH%vozmoqwv5{m