Specialist Anne-Marie Adiels

Vad jobbar du som?
- Jag är specialist inom bettfysiologi. I mitt jobb utreder och behandlar jag patienter med smärta och käkfunktionsstörningar. Jag jobbar ofta tillsammans med läkare, sjukgymnaster och övriga specialister inom tandvården för att tillsammans kunna ställa rätt diagnos och behandling. Ungefär hälften av mina patienter kommer på remiss från sjukvården.

Hur blev du specialist?
- Först jobbade jag som tandläkare i 20 år inom allmäntandvården, därefter läste jag en treårig specialistutbildning. 

Vad gör du om dagarna?
- Förutom patientbehandling har jag i uppdrag att utbilda tand- och sjukvårdspersonal. Det innebär bland annat att tandläkare kommer till mig för att lära sig mer om bettfysiologi. Jag åker även ut till tand- och sjukvården för att konsultera och föreläsa om ämnet. Jag och mina kollegor inom bettfysiologi träffas också i så kallade ämnesråd för att tillsammans utveckla verksamheten inom bettfysiologi för hela Västra Götalandsregionen,

Varför jobbar du just på Folktandvården Västra Götaland?
- Som nyutbildad tandläkare valde jag Folktandvården för att få en bred bas och bra start i yrkeslivet. Som specialist inom bettfysiologi, som är en liten specialitet, är det extra bra att jobba i en stor organisation som Folktandvården eftersom det ger mig kollegor som jag kan utvecklas tillsammans med.

Vad har du för tips att ge till tandläkare som vill bli specialister?
- Jag tycker att man ska kontakta en specialist som jobbar inom det ämne man är intresserad av. Hos specialisten kan man få auskultera (studera) för att se hur jobbet fungerar och vilka typer av patienter man möter. För att sedan öka chanserna att komma in på specialistutbildning kan man söka meriteringstjänst och läsa kurser som rör ämnet.


Anne-Marie Adiels

uiqt|wB&{izi5xm||mz{{wvH%vozmoqwv5{m{izi5xm||mz{{wvH%vozmoqwv5{m