Tandsköterskan Maria Hall

Tandsköterskan Maria Hall jobbar på Folktandvårdens specialisttklinik för pedodonti (barn- och ungdomstandvård) i Göteborg. Hon gillar speciellt att få jobba med barn som är tandvårdsrädda eller har funktionshinder.

Varför valde du att bli tandsköterska?

– I mitten av 90-talet såg jag en annons om att en privattandläkare sökte en tandsköterskeelev. Jag fick jobbet och tyckte att det var jättetrevligt! Efter några år av jobb blandat med långresor utbildade jag mig till tandsköterska på omvårdnadsprogrammet via Komvux. Efter utbildningen fick jag jobb hos en annan privattandläkare.

Hur hamnade du på Folktandvården?

– När jag fick barn blev det svårare att jobba på en liten privatklinik eftersom jag ville gå ner i tid och ha kortare resväg till arbetet. Därför sökte jag mig till Folktandvårdens allmäntandvård. Ett stort plus med bytet var att jag fick fler kollegor.

- Efter några år inom allmäntandvården såg jag av en slump att specialistkliniken för pedodonti (barn- och ungdomstandvård) sökte en tandsköterska och eftersom jag tycker jättemycket om att arbeta med barn, så sökte jag. När de meddelade att jag fått jobbet tackade jag ja eftersom jag ville ha en ny utmaning.

Vad är största skillnaden mellan allmän- och specialisttandvård?

– Här har patienterna betydligt större behandlingsbehov vilket kan vara tuffare, men å andra sidan har vi mer tid. Tempot är lite lugnare här. För mig har det varit oerhört givande att få jobba med barn som är tandvårdsrädda eller har funktionshinder som autism, ADHD med mera. Jag har lärt mig mycket det senaste året.

Vad är det bästa med jobbet?

– Jag gillar inskolningen med barnen. Vi arbetar med flera olika metoder, bland annat 1000-stegsinlärningen. Där får jag jobba självständigt med att vänja barnen vid oss behandlare och kliniken innan vi kan påbörja en behandling. Att assistera vid narkosbehandling är också väldigt givande.

Du verkar ha provat på många olika saker under ditt arbetsliv, vad driver dig?

– Jag tycker alltid det är läskigt att prova något nytt, men man måste göra det för att utvecklas. När jag börjar känna att jag behärskar mitt jobb någotsånär, då är det dags att kasta sig ut mot nya utmaningar.

uiqt|wB&{izi5xm||mz{{wvH%vozmoqwv5{m{izi5xm||mz{{wvH%vozmoqwv5{m