Utbilda dig inom tandvård

Tandläkare, tandhygienist och tandsköterska - vem gör vad?

Tandläkare

Som tandläkare har du en central funktion på mottagningen. Tandläkarens roll innebär arbetsuppgifter såsom utredning, behandling och förebyggande av sjukdomar och skador i munnen. Du arbetar ofta i ett team tillsammans med tandhygienist och tandsköterska. En tandläkare måste vara uppmärksam och lyhörd inför sina patienter vilket innebär att man måste gilla att arbeta med människor. Det finns även möjlighet att specialisera sig inom olika områden för att arbeta som specialist. Utbildning till tandläkare hittar du bland annat på Göteborgs universitet.

Utbildning till specialisttandläkare

Folktandvården Västra Götaland utbildar specialisttandläkare i nära samarbete med Institutionen för Odontologi vid Göteborgs universitet. Vi är stolta över att kunna erbjuda en utbildning av hög kvalitet inom samtliga specialiteter.

Tandhygienist

Du som tandhygienist har stora möjligheter att påverka människors hälsa och beteende. Arbetet innebär främst förebyggande åtgärder för en frisk och ren mun och du utbildar och informerar både enskilda och större grupper. Det är därför viktigt att du tycker om att arbeta med människor och är duktig på service och bemötande. 

Tandsköterska

Som tandsköterska arbetar du i vårdteam tillsammans med tandläkare och/eller tandhygienist med behandling och förebyggande tandvård. Arbetet bedrivs i team men även självständigt, då tandläkaren kan överlåta vissa arbetsmoment till tandsköterskan. Du följer patienten genom hela processen från att kalla till besök till dess att behandlingen är slutförd. Du arbetar också självständigt med förebyggande tandvård i skolor. Det är viktigt att du trivs i kontakten med människor och förstår vikten av service och bemötande. 

uiqt|wBqvnw5nwts|ivl%vizlmvH%vozmoqwv5{mqvnw5nwts|ivl%vizlmvH%vozmoqwv5{m