Folktandvården utrustar mottagningar med hjärtstartare

Varje år drabbas cirka 15 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp varav det stora flertalet inträffar utanför sjukhus på arbetsplatsen, i hemmet, under idrottsutövning eller på annan plats. Vi på Folktandvården Västra Götaland gör nu en satsning som en extra trygghet till våra kunder och utrustar alla våra mottagningar i det gamla Skaraborgsområdet med hjärtstartare.

– Det här är en viktig satsning för oss och det känns kul att kunna ta det här viktiga steget. Vi vill erbjuda våra kunder en trygg och bra miljö, säger Jörgen Persson, tandvårdschef i Folktandvården Västra Götaland, område Skaraborg. Idag finns det instruktörer på alla mottagningar i Skaraborg. All personal övar årligen hjärt- och lungräddning. För att nu bli ännu mer effektiva och ge bättre trygghet, samt säkerhet till kunderna kommer dessa instruktörer att vidareutbildas i S-HLR, vilket innebär att man kan använda en hjärtstartare.
– Vi vill uppfylla de nationella riktlinjerna och med den här satsningen så uppnår vi vårt mål, påpekar Jörgen.

Inom tre minuter
HLR_nyhet

Tandvårdschef, Jörgen Persson, tog emot hjärtstartarna.

På onsdagen hölls en utbildning på Kärnsjukhuset i Skövde (KSS) för nio instruktörer från Folktandvården Västra Götaland. Där fick de utbildning i att hantera hjärtstartare och lära sig hur man utbildar inom detta ämne. De kommer sedan att utbilda all personal på sina kliniker. Samtliga 400 anställda inom Folktandvården Skaraborg kommer sedan ha behörighet och kunskap att använda hjärtstartarna.
– Det är otroligt viktigt att kunna ge en defibrillering inom tre minuter vid ett hjärtstillestånd, det kan vara skillnaden mellan positiv eller negativ utgång. Det känns bra att vi nu kan ge våra kunder den här tryggheten och samtidigt att vår personal på mottagningarna känner sig väl rustade, berättar Ann Rasmussen, klinikkoordinator inom Folktandvården och projektledare för satsningen.

Någonting fantastiskt

Samtidigt som utbildningen hölls levererades 13 stycken hjärtstartare till Folktandvården för användning på mottagningarna. Dessa lämnades över av företaget Laerdal som också var på plats för att visa sitt stora stöd över satsningen.
– Vi är mycket stolta över att få vara här idag och det är en fantastisk sak som Folktandvården nu gör. Vad jag vet så är det här den första tandvårdsorganisationen som gör en sådan här satsning och det är någonting fantastiskt som kan göra skillnad, säger Bengt Persson, från företaget Laerdal.
Hjärtstartarna är kompatibla med dem som snart kommer att sitta i alla ambulanser vilket underlättar mycket vid en krissituation där ambulanspersonal anländer efter en stund och tar över vården. 
– Ska vi få en verklig effekt av det här så måste hjärtstartare finnas så tillgängliga som möjligt och genom det här är vi en god bit på väg, fortsätter han.

Enkel att använda

Målet för den här satsningen är att varje klinik i Skaraborgsområdet ska ha tillgång till en halvautomatisk hjärtstartare eller så kallad defibrillator*, i enlighet med de nationella riktlinjer för HLR inom hälso- och sjukvård. De mottagningar som ligger i närhet av en vårdcentral kommer inte ha hjärtstartare då kompetens redan finns i anslutning, även om vissa mottagningar, som exempelvis Tidaholm, väljer att köpa in en egen.
– Själva hjärtstartaren är halvautomatisk alltså behöver man som användare inte göra mer än att applicera paddlarna och trycka på en knapp när maskinen analyserat läget samt patienten och ger klartecken, förklarar Ann Rasmussen.
De som höll i utbildningen på KSS var Maria Frick och Lena Landenmark från kardiologen.
– Allt är mycket enkelt, det är bara att lyssna på instruktionerna och utföra det som sägs, berättar Lena Landenmark.

Erbjuda en trygg miljö

Hjärtstillestånd är i dag en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige och med den här satsningen hoppas Folktandvården Västra Götaland vara väl rustade om någonting skulle inträffa ute på mottagningarna.
– Nu händer ju detta gudskelov inte speciellt ofta ute på våra mottagningar men vi känner att vi vill kunna erbjuda alla en trygg och bra miljö, menar Jörgen Persson.
Under onsdagen utbildades alltså nio stycken instruktörer som nu ska tillbaka och föra vidare sina kunskaper till sina kollegor. Nästa gång är det dags för ytterligare tio att få chansen och målet är att inom en nära framtid ha nått fram till alla anställda i området.
– Det är mycket spännande att få pröva på att hantera en hjärtstartare och det ska bli intressant att få utbilda på vår egen mottagning, säger Eva Ström, klinikkoordinatör på Folktandvården i Tidaholm.


* Defibrillator används för att ge el-stötar, defibrillering, för att få hjärtat att slå på en person som drabbas av hjärtstillestånd. Paddlar placeras över patientens hjärta på bröstkorg. Halvautomatiska defibrillatorer ger talade instruktioner och kan användas av de flesta oavsett kunskaper. Vid ett hjärtstopp ökar risken för död med 10 procent för varje minut som går innan behandlingen startar. (Källa: Hjärt-lungfonden)

Läs mer

uiqt|wB&ivvi5ozqttH%vozmoqwv5{mivvi5ozqttH%vozmoqwv5{m