Många sökande till tandvårdsutbildningar

2010-04-23

Att utbilda sig inom tandläkaryrket kräver många år av målmedvetenhet, ödmjukhet och fingerfärdighet. Men en het arbetsmarknad som utlovar bra lön direkt vid avklarad utbildning har gjort att allt fler intresserar sig för yrket. I år har det skett en stor ökning av ansökningar till utbildningarna och det är nästan 20 % fler som har sökt i år än tidigare år.

Tandläkarprogrammet är en av de svåraste utbildningarna att komma in på och varje år är det bara en bråkdel av alla de sökande som får möjlighet att förverkliga sina drömmar. Men trots detta är utbildningen väldigt populär och slåss med läkar- och veterinärutbildningarna. Så kampen om platserna är stenhård och en stor faktor är att många studenter blir erbjudna jobb innan de ens är klara med den krävande utbildningen.

Het arbetsmarknad

De siffror som nu kommit från Verket för högskoleservice (VHS) visar att det är 10 178 som sökt in till tandvårdsutbildningarna, alltså tandläkare, tandhygienist och tandsköterska, vilket kan jämföras med 2009 års siffra på 8 501 sökande. Detta visar på en stor ökning och med en het arbetsmarknad samt mycket prat media som berättar om möjligheterna har säkert hjälpt till att öka intresset.

Ökat stadigt

Medicin, juridik och ekonomi ligger i topp i landet när det gäller förstahandsvalet för de som sökt en utbildning till hösten. Av de utbildningar som sökts i första hand finns flertalet vid landets stora universitet och högskolor. VHS räknar med fortsatt stort intresse för studier de kommande åren och antalet anmälningar har ökat stadigt de senaste åren.

Göteborgs universitet Tandhygienistprogrammet 920
Tandläkarprogrammet 1792
Tandteknikerprogrammet 624
 
Karolinska institutet Tandhygienistprogrammet 1101
Tandläkarprogrammet 1911
Tandteknikerprogrammet 689
 
Malmö högskola Tandhygienistutbildning 864
Tandläkarutbildning 1612
Tandteknikerutbildning 653
 
Umeå universitet Senare del av Tandhygienistprogrammet 2
Senare del av Tandläkarprogrammet 10
 
Källa: Verket för Högskoleservice
uiqt|wB&