Tandvård med laser hos Folktandvården Kärra

Att gå till tandläkaren kan för en del vara förknippat med stor skräck. Den allra största rädslan handlar som oftast om borren, ljudet, vibrationerna och smärtan. Folktandvården Västra Götaland går nu i framkant och kan i Kärra erbjuda sina patienter en helt ny behandlingsteknik som är mindre smärtsam, nämligen laser.

– Den respons som vi fått från våra patienter har varit mycket positiv och de är väldigt nöjda, säger Peter Frank, Klinikchef på Folktandvården Kärra.
Sedan i våras har mottagningen behandlat de patienter som väljer med laser.
– Vi riktar mest  in oss mot barn och ungdomar, mycket för att de ska få en så bra tandvårdsupplevelse så tidigt som möjligt, fortsätter han. Peter har fått en specialutbildning i Tyskland för att lära sig hantera den nya tekniken och det nya handhavandet i munnen.

Pulserande laser

Lasern fungerar så att man lägger en tunn vattendimma över tanden och sedan skjuts laserljuset med en mycket kort puls mot tanden. Pulsen går på en bråkdel av en sekund. Det här skapar en oerhört häftig energi och vattnet kokar. Dessa explosioner av kokande vatten gör att man kan borra i tanden, både i emalj och dentinen (tandbenet). Den korta pulstiden gör också att värmen inte hinner sprida sig i tanden utan den försvinner med det bortborrade materialet. 

 – Det blir ju ingen värme eller stora vibrationer likt borren så behandlingen blir mindre smärtsam. Det enda våra patienter har upplevt är lätta vibrationer och ett pulserande ljud. Men sammantaget kan man verkligen säga att den positiva patientupplevelsen har varit väldigt stor, menar Peter.

Många användningsområden

Det mesta som tidigare har gjorts med borren går nu istället att göra med lasern.
– Plast och cementfyllningar går att avlägsna med lasern men däremot inte amalgam, guld eller andra metaller utan då får vi använda den gamla hederliga borren, berättar Peter.

Då fokus hittills varit på barn och ungdomar så har det inte handlat mycket om att reparera gamla lagningar utan mer om ren behandling. – Men lasern har väldigt många användningsområden, så som hela spektrat av nya lagningar och kirurgi i form av exempelvis borttagning av cellförändringar. En stor fördel med laserkirurgi är att blödningen blir mycket mindre och det läker fortare. Kirurgin är ett spännande användningsområde som vi hoppas kunna utnyttja när vi blivit vana vid utrustningen men fokus kommer att ligga på kariesbehandling och lagningar, fortsätter han.

Skeptiska i början

För tandläkarna blir arbetet med lasern ett helt nytt sätt att arbeta på men ändå har det gått mycket smidigt att ställa om sig. – Förut kände man mycket med borren när man jobbade men med lasern blir arbetssättet ett helt annat. Här vidrör du aldrig själva tanden, säger Peter.

Just nu är de fyra på mottagningen som har kunskapen att hantera lasertekniken men snart kommer fler gå utbildningen och då kan ännu fler patienter kunna erbjudas behandling med laser.
– En del patienter har varit lite skeptiska i början men efter behandlingen har de varit mycket nöjda. När man börjar gå igenom alla säkerhetsmoment, och de är en del, så börjar nog patienterna säkerligen fundera lite. Lasern kräver respekt och skyddsglasögon ska på samt dörren till rummet låsas så ingen kliver in, förtydligar han.

Fördelar och nackdelar

Tandvård med laser har många fördelar men också en del nackdelar.
– En behandling tar längre tid, kräver specialutbildning och det är en dyr teknik för mottagningarna, menar Peter. När det handlar om ny teknik så finns det också en del frågor som ska besvaras. Hur reagerar pulpan i det långa loppet? Hur länge håller lagningarna gjorda med laser? – Det finns en del forskning gjord på laser och några säger att pulpan inte alls reagerar och några säger att den gör det, samma sak med lagningarna. Men vi ska sätta igång ett forskningsprojekt där vi registrerar allting och där vi jämför laser mot borren. Den här rapporten ska ligga som grund för hela regionen och levereras 2012. Men efter det kommer vi att fortsätta samla in data, förklarar han.

Fokus på barnen

Samtidigt som det finns en del nackdelar så är fördelarna väldigt stora.
– Att få bort och motverka tandläkarskräcken är den största fördelen och det är därför vi fokuserar på barnen. Det är smärtfritt, du slipper borrljudet och utsätts bara för lätta vibrationer. Sedan behövs inte lika mycket lokalbedövning vilket också är till stor fördel för patienten, berättar Peter. Ryktet om att mottagningen i Kärra använder sig av den senaste tekniken har spridit sig och då mest genom att de nöjda kunderna berättat om det, ingen reklam har egentligen gjorts. – Det är jättekul och framförallt är det spännande att vi inom Folktandvården ligger så långt framme med tekniken. Det är faktiskt så att vi fått patienter utifrån klinikområdet som kommit till oss enbart för att vi jobbar med lasertekniken, vilket är mycket roligt, avslutar Peter innan han springer iväg för att förbereda behandlingsrummet inför de inbokade patienterna.

 

 

uiqt|wB&pqttm%vq5o}{|in{wvH%vozmoqwv5{mpqttm%vq5o}{|in{wvH%vozmoqwv5{m