Tandvårdsmottagningen i Olskroken sköter tandvård för hemlösa

Yvonne van der Heijde och Anna Tepp arbetar med tandvård för hemlösa på Folktandvården Olskroken i Göteborg. Patienterna kommer till kliniken via vårdcentralen Tillfället som rymmer flera verksamheter för hemlösa. Det händer att patienter skickas akut till Olskroken, men vanligast är att Folktandvårdens personal möter dem på vårdcentralen första gången.

- Vi åker dit en gång var femte vecka. Då har vi bara med oss speglar och patienterna sitter på en vanlig brits när vi undersöker dem. Det låter kanske märkligt men många är otroligt tandvårdsrädda och skulle bli avskräckta av en tandläkarstol med full utrustning, berättar Yvonne, klinikchef och tandläkare.
Efter undersökningen på vårdcentralen får patienten en tid på kliniken där man påbörjar själva
behandlingen.

Problem med missbruk

- De här patienterna har ett annat vårdbehov än våra ordinarie patienter, säger Anna, tandsköterska.
Det handlar oftast om att dra ut tänder och rotrester för att sedan göra en protes. 
- Vi måste vara praktiska, det här är ingen patientgrupp som kommer att bli bättre på att borsta tänderna, tillägger Yvonne.
Flera har problem med missbruk vilket gör att de gnisslar tänder och ofta är sötsugna – ingen bra kombination.

Gipsavgjutningar

För att illustrera vad hon menar visar Yvonne gipsavgjutningar som senare ska bli proteser. I underkäken sitter tre tänder och i överkäken två, de är sneda och nerslitna. Båda berättar att en fin mun är viktigt för att komma tillbaka i samhället. Det är svårt att få ett jobb om man saknar tänder. 
- Vi märker hur betydelsefullt det är för patienterna, de är ofta uppklädda och förväntansfulla när de får sin protes, säger Yvonne. 
- Att få en klapp på axeln och ett tack värmer ända in i hjärtat, fortsätter Anna.

Kliniken i Olskroken har arbetat med hemlösa sedan 2006.

uiqt|wBqvnw5nwts|ivl%vizlmvH%vozmoqwv5{mqvnw5nwts|ivl%vizlmvH%vozmoqwv5{m