Tandvårdsbussen rullar in på skolgården

I mångkulturella områden är det tyvärr vanligt att munhälsan prioriteras ner. För att tidigt kunna fånga upp barn i områden som Angered och Bergsjön åker Folktandvården Västra Götaland ut till skolorna med sin tandvårdsbuss.
– Bussen är en nödvändighet och ett fantastiskt verktyg för att vi ska kunna nå fram till eleverna och hjälpa dem, berättar Maria Cott Bratthammar, tandläkare på Folktandvården Bergsjön.

Tidigare kallades eleverna till en klinik men många uteblev. Nu åker klinikerna istället ut och träffar barnen i klassrummen.
– Sedan vi införde bussen har vi märkt en stor skillnad, vi fångar upp riskpatienterna mycket tidigare. Förut fick vi dra ut eller rotfylla många av de nya 6-årständerna, säger Maria.

Munhälsan hos många av eleverna är inte bra och allt yngre barn äter mycket godis och dricker läsk.
– Det finns faktiskt barn som aldrig ägt en tandborste eller besökt en tandläkare. Man tänker att har man inte ont behöver man inte besöka oss, förklarar hon.

Tandvardsbuss

Eva Karlsson och Maria Cott Bratthammar undersöker en elev i bussen.

Fullt utrustad

Sammanlagt gästar tandvårdsbussen nio skolor och är ute två gånger i veckan under hela skolåret. Det är klinikerna själva som tagit initiativet till den uppsökande verksamheten.
– Bussen är fullständigt utrustad som ett behandlingsrum, med röntgen, framkallning och vi kan även göra operationer, fortsätter Maria.

Personalen möter elever från många olika kulturer och en del talar inte svenska.
– Lärarna är mycket samarbetsvilliga och följer med barnen om de är rädda men det brukar gå bra med kommunikationen ändå. Det är en härlig upplevelse att se vilken fantastisk nytta bussen och vårt arbete faktiskt gör, avslutar hon.

Kul att kompisarna är med

Den här dagen besöker tandvårdsbussen en grundskola i Bergsjön.
– Genom att besöka eleverna på deras eget område får vi en annan kontakt och undersökningen blir avdramatiseras. Nu känner alla igen oss och vi får ett positivt bemötande, säger Eva Karlsson, tandsköterska på Folktandvården Bergsjön och även bussens chaufför.

Paband och Anis går i tvåan och har precis blivit klara med sina undersökningar i bussen.
– Jag är alltid lite nervös när jag ska besöka tandläkaren med det är kul att kompisarna är med, då blir jag inte lika rädd, säger Paband.
Anis fyller i:
– Det är första gången jag besöker bussen men jag är inte alls rädd. Jag borstar mina tänder ofta och äter bara godis på lördagarna.

De fyra första eleverna är snart klara och kan gå tillbaka till sina klasser medan Maria och Eva förbereder bussen för nästa gäng.
 

uiqt|wB&