Tobakscoacher utbildar personal i tobaksprevention

2010-04-21

Verkligheten som råder idag är att allt fler ungdomar börjar röka och snusa. Efter år av nedgång har kurvan över dem som dagligen använder sig av tobaksprodukter stadigt börjat gå uppåt igen. För att motverka detta har Folktandvården Västra Götaland dragit igång en satsning och en del i detta är att så kallade tobakscoacher åker ut på mottagningarna och utbildar personalen i tobaksprevention.

Den här gången är det Folktandvårdens mottagning i Hjo som ska få en utbildning i hur de ska kommunicera faran med att börja använda sig av tobaksprodukter via så kallade motiverade samtal. Eftersom 95 % av alla barn och ungdomar i regionen kommer i kontakt med Folktandvården ges det vid besöken en unik möjlighet att påverka deras hälsobeteende och informera om farorna.
– Det är en otroligt viktig fråga och speciellt nu när det ökar igen är det viktigt att vi gör det vi kan, berättar Maria Johansson, tobakscoach och tandhygienist på Folktandvården i Tibro som var på plats i Hjo för att utbilda personalen.

Utbildade tobakscoacher

Maria är en av de 15 stycken så kallade tobakscoacher som har internrekryterats bland personalen i regionen. Dessa tobakscoacher har sedan varit ute under året och gett personalen på klinikerna grundläggande kunskaper om tobaksprevention samt visat hur man kan föra ett kort motiverande samtal om rökning och snusning med ungdomarna när man träffar dem.
– Jag har varit på fyra ställen hittills och nu har jag bara mottagningen i Karlsborg kvar, säger Maria Johansson.
Tobakscoacherna finns inom organisationen som resurspersoner och kan stötta kring tobaksfrågorna.
– För mig var det betydelsefullt att få vara med och jobba med de här frågorna och det känns viktigt att kunna vara med och påverka, fortsätter hon.

Många frågor

Personalen på mottagningen i Hjo som deltog i utbildningen var mycket engagerad och hade flera frågor.
– Det är kul när det blir ett sådant positivt bemötande och man känner verkligen deras engagemang att jobba med den här frågan i den dagliga verksamheten när de träffar ungdomarna, förklarar Maria Johansson.
Flera gånger hoppade åhörarna till när de fick höra vilka faror som tobak för med sig och vad mycket det kan göra att sluta i tid. Exempelvis när den allt mer populära sysselsättningen bland ungdomar att röka vattenpipa kom upp blev diskussionen allt ljudligare.
– Inte visste jag att det här var så populärt, påpekar en av deltagarna.

Fimpa cigaretten

Regeringen har uttalat ett mål inför 2014 och det är en halvering av de ungdomar som börjar röka eller snusa innan de är 18. Folktandvårdens satsning med tobakscoacher är en del av en storsatsning som nu är i rullning. Under våren har också 200 stycken ur den personal som beger sig ut i skolorna och fluorlackar gått en utbildning är nu ute i skolorna för att informera om faran med rökning snusning.
– Ute på klinik träffar men hela tiden ungdomar som man tidigt kan se röker och vad det gör enbart för deras tänder. Man kan bara tänka på hur det ser ut i deras lungor. Vi sitter och putsar deras tänder om och om igen men nu har vi också möjligheten att påverka dem när de träffar oss, säger Maria Johannson.
Hon avslutar föredraget och lämnar material till deltagarna för att de ska kunna samla på sig ännu mer information och verktyg till att kunna föra motiverade samtal med ungdomarna och få dem att kanske att fimpa en gång för alla.

uiqt|wB&