Välbesökt Inspirationsdag kring forskning

2010-03-25

Mjölktänder, benstruktur, käkledsartros och tandkräm – forskningen inom Folktandvården Västra Götaland visade upp en imponerande bredd och variation när dess forskningscentrum anordnade inspirationsdag. Den 17 mars samlades forskningsintresserade i Folktandvården för att inspireras av ett flertal olika forsknings- och utvecklingsprojekt som pågår inom Västra Götalandsregionen.

– Deltagarna, både från allmän- och specialisttandvården och administrationen har varit väldigt positiva och intresserade av resultaten, berättar Birgitta Lindberg, nyanställd forskningskoordinator på Folktandvårdens forskningscentrum.
På frågan om det blir några fler tillfällen då liknande dagar kommer arrangeras, svara hon.
– Den första inspirationsdagen gick av stapeln 2006 och nu har vi precis haft nummer två. Vi planerar för återkommande inspirationsdagar för forskning, förhoppningsvis med tätare intervall.

Patienten vinnare

Forskning och utvecklingsarbete är ett instrument att testa den möjligheten för att se om Folktandvården kan bli ännu bättre – resultaten från FoU-studier ger ofta tillämpbara moment i det dagliga arbetet. Vinnaren är i slutändan patienten.
– Vi vill uppmuntra fler att forska, och det gäller såväl personal inom allmäntandvård som specialisttandvård. Ofta får man en idé eller ser en möjlighet till förbättring i det dagliga arbetet på klinik, förklarar Birgitta.

Viktigt och intressant

Det fanns mycket forskning att ta del av under dagen och intrycken var många för besökarna men så även för de som dagligen arbetar med frågorna.
– Känslan jag tar med mig är härifrån idag är att det är så viktigt och intressant – tänk vad mycket vi gör. Innan jag började här jobbade jag som FoU-sekreterare i 16 år inom primär- och tandvården i Skaraborg. Det är väldigt roligt och utmanande att få fortsätta inom ett så spännande område, säger Birgitta.

Om Folktandvårdens forskningscentrum

Enhetens uppdrag är att utveckla och driva regional forskning, forskningsprojekt inom Folktandvården, samverka med institutionen för Odontologi och verka för kompetensutveckling inom allmän- och specialisttandvård.

uiqt|wB&