Välbesökt barnmässa i Göteborg

2010-04-12

Bland montrar fyllda med roliga aktiviteter, leksaker, färgglada kläder och information så sprang leende barn runt i helgen på barnmässan i Göteborg. Folktandvården Västra Götaland fanns också där och det var populärt att besöka montern, både av barn och vuxna.
– Det går jättebra och det har varit mycket stort intresse idag. Många vill komma fram och prata med oss om sina och deras barns tänder, berättar Christine Ljungberg från Folktandvården Kärna.

Baby Barn

Birgitta Strömqvist från Folktandvården Lerum arbetade i montern och svarade på frågor.

I montern kunde barnen få en liten present med sig hem och föräldrarna kunde få svar på alla sina frågor.
– Den vanligaste frågan vi får är när barnen ska börja gå till oss och hur de ska sköta barnens tänder, säger Anna Archenholtz från Folktandvården Landvetter.
Vissa av besökarna hade mer brådskande syfte med att besöka montern.
– En del vill att vi ska kika barnen i munnen och göra en snabb bedömning och det går ju jättebra. Vi hade faktiskt ett barn här förut där vi rekommenderade att de snabbt tog sig till tandläkaren då barnets tänder var angripna och föräldern var jättetacksam för hjälpen, berättar Christine Ljungberg.

Första tanden

Mässan Baby & Barn firar femårsjubileum i år och liksom tidigare år var det väldigt många besökare. Årets tema på mässan var tid, att hinna med barnen, sig själv och förhållandet. Folktandvårdens syfte var att prata mer om att ge tid att ta hand om sina tänder och sin munvård.
– Att vara med på mässan gav oss ett utmärkt tillfälle att tala om barns tandvård och berätta om oss själva som ett alternativ för dem. Vi träffar barnen samt föräldrarna och kan prata om vikten med tandborstning med fluortandkräm så fort första tanden kommer. Vi har också fått en hel del anmälningar från föräldrar som vill gå med i vår Frisktandvård, säger Eva-Karin Bergström, tandhygienist på Folktandvården och projektledare för mässdeltagandet.

Många frågor

Baby Barn

Christine Ljungberg delar ut lite presenter i montern.

Det var mycket folk som valde att stanna till vid Folktandvårdens monter och en del fick vänta i kö för att få komma fram och prata med personalen.
– Många ser ju oss som det trygga alternativet, de vet vilka vi är och de tycker känns bra att kunna ställa frågor direkt till oss här på plats, säger Monica Hammarin från Folktandvården Högsbo.
En av presenterna som delades ut till barnen var tandborstar av lite mindre storlek för att passa deras små munnar. Det fanns många färger att välja på och det var populärt att gå fram och välja i den stora burken.
– Det är kul att vara ute såhär på mässor och träffa allt folk. De är så intresserade och vill att deras barn så kollas lite extra av oss och det är ju bara roligt, avslutar Christine Ljungberg innan hon får böja sig ner för att ta emot nästa fråga från en liten kille med gröna kaninöron på huvudet.
uiqt|wB&