Visst ät godis i påsk – men gör det i ett nafs

Det stundande påskfirandet innebär för många ägg fyllda med smågodis, choklad, hårda karameller, sega kolor och inte att förglömma påskmusten.
– Visst, ät gärna godis i påsk men inte under en utdragen tid utan ät godiset och drick läsken snabbt. Tänk också på att borsta tänderna noga och gör rent mellan dem, säger Magnus Fällström, tandläkare och klinikchef på Folktandvården Södra Ryd i Skövde.

Varje år äter vi svenskar närmare 153 miljoner kilo godis och alltså i genomsnitt trycker en svensk i sig nästan 17 kilo godis om året. En av de största godishelgerna på året närmar sig och då beräknas vi fylla våra påskägg med minst 6 000 ton godis. Hur ska vi då få våra tänder att överleva ett sådan frossande?
– Det handlar främst om gamla sanningar. Ät godis men ät då mycket godis under en kort tid. Gå alltså inte och småät under en lång tid för då utsätts tänderna för en syraatack under en längre tid, förklarar Magnus Fällström.
Ett sätt är alltså att koncentrera godisätandet till ett eller några få tillfällen.

Inga sega kolor

Det är just sockret i godiset och läsken samt vissa andra frätande ämnen som attackerar tändernas emalj och gör så det kan bildas hål.
– Äter man godis under en lång utdragen tid får vi lågt PH-värde i munnen och bakterierna kan livnära sig längre. Det finns också mycket dolt socker i allt vi äter så det gäller att försöka ha koll. Till exempel innehåller torkad frukt enormt mycket socker vilket många inte tänker på, menar Magnus Fällström.
Men under påsken så är det godiset i de små och stora påskäggen som hägrar.
– Se upp för sega och klibbiga kolor, dessa fräter länge på tänderna men de kan också lätt göra så att tänderna går sönder likt knäcken på jul, fortsätter han.

Gammal tradition

Just traditionen att äta ägg under påsken har både religiösa och naturliga orsaker. Påsken kommer efter fastan och förr var det då populärt att trappa upp med en äggdiet. Dessutom ses ägget som en symbol för pånyttfödelsen. Själva traditionen att måla ägg och ge bort dem härstammar också från kristendomen även om påskharen leverans av ägg fyllda med godis härstammar från Tyskland och kom till Sverige under 1800-talet.

uiqt|wB&