En dag på akuten

Under årets alla dagar står Akuttandvården i Göteborg redo att hjälpa patienter med allt från trilskande visdomständer till komplicerade olycksfall. Vi åkte dit en fredag förmiddag för att följa verksamheten under en vanlig dag.


Patienten Daniel betalar för sig innan han lämnar kliniken.


07:45

Strax före åtta är personalen på plats. En av dem, tandsköterskan Eva Öhman, tittar på schemat och konstaterar att hon ska sitta i receptionen det första passet.
– Vi tandsköterskor turas om att sitta i receptionen, det blir ungefär två till tre gånger varje vecka.

Akutfakta

Huvuduppdraget för Akuttandvården i Göteborg är att ta emot akuta fall, men de tar även in regelbundet återkommande patienter och remisser för käkkirurgi.

Av klinikens årliga 21 000 patientbesök, är
16 000 av dem akuta fall.

Morgonens första tider på kliniken är inbokade med akuta patienter som hört av sig sent på kvällen innan. Men resten av dagen står schemat öppet. Eva öppnar tidboken och går igenom tiderna.

– Här kan vad som helst dyka upp, här till exempel har vi en patient som bokat in sig för att få en ”vacker” porslinskrona! säger hon och pekar förvånat på skärmen.

07:53

Eva öppnar dörrarna till kliniken och utanför står fem personer som väntar på att få komma in. De skriver in sig i receptionen och slår sig ned i väntrummet.

Anki Bergman bokar in patienter med akuta besvär

08:00

Eva sätter på telefonen för bokningar. Det dröjer en sekund, sen börjar samtalen trilla in.
– Har du besvär eller ont? Ja då får du komma in. Men räkna med att du kan få vänta innan du kommer in till tandläkaren.

Personalen i receptionen påpekar alltid för patienterna att de kan få vänta innan de kommer in till tandläkaren.

– Men i jämförelse med sjukvården så är våra väntetider ingenting. Här får de vänta i snitt 30 minuter, vid extremfall uppemot max två timmar, säger Eva.

8:27

En ung kille, sedan tidigare inbokad 8:30, ringer och meddelar att han försovit sig, men att han ska skynda sig hit.

8:43

Den unga killen kommer inspringande, svettig och flåsandes.
– Hann jag?
– Ja, nerför korridoren till höger.

Tempot är högt i klinikens korridorer

09:03

Akutmottagningen vårdar även klienter från Kriminalvården. Dels åker mottagningens tandvårdspersonal ut till anstalten i Högsbo och häktet i Göteborg en gång i veckan, men de tar även emot intagna patienter direkt på kliniken. Strax efter klockan nio kommer fyra uniformerade poliser in med en man mellan sig. Eva hänvisar dem till ett mindre väntrum innan tandläkaren kan ta emot.

– Patienter från kriminalvården får alltid sitta i ett väntrum lite bakom, så att de inte ska störa våra andra patienter, säger Eva.

09:25


Stor koncentration då en fyllning ska lagas.

Inne på rum 4 står tandsköterskan Kerstin Hermansson och sorterar borr. Hon väntar på en patient som ringde igår om akuta smärtor i en visdomstand. Men patienten dyker inte upp. Istället tar Kerstin in en man som tappade en fyllning igår kväll.

– Det gör ont när jag dricker och äter, säger han. Tandläkaren Cecilia Pehrson gör tillsammans med Kerstin en ny fyllning.

09:42

Mannen lämnar tandläkarstolen och går ut till receptionen. Eftersom han har Frisktandvård kostar det ingenting för åtgärden. Annars kostar ett akut besök oftast mellan 750 till 1 000 kronor, beroende på vilken åtgärd som måste göras. På kvällar och helger höjs priserna med 50 procent.

09:50

En efter en droppar personalen in i köket för lite fika. Kaffe, äpple och knäckebröd syns på mångas tallrikar. De konstaterar att det varit en relativt lugn morgon, men att det troligtvis kommer in fler på eftermiddagen och kvällen som vill få sina problem åtgärdade innan helgen.

10:53

Inne i rum nummer 2 ligger patienten Daniel som kommit in för molande och bultande värk under ett par tänder. Tandläkaren Linda Kardell och tandsköterskan Kristina Eriksson tar två röntgenbilder, men de visar inte på något problem. Linda knackar på tanden, blåser luft på den och gör ett värmetest för att se om tanden lever. Men får inget svar på vad värken kommer från.
– Jag hittar inget fel på dig Daniel. Du får ta smärtstillande och vänta ett par dagar. Antingen blir det bättre, eller så kan vi tydligare hitta problemet då, säger Linda.

Daniel lämnar snopet, men vid gott humör, mottagningen.
– Jag får väl gå hem och hoppas på att det går över, säger han.

Tandläkaren Linda Kardell tar röntgenbilder på sin patient.

11:35

Tandläkaren Ioana Ioanes välkomnar en ny patient, Sara. Hon berättar att det ilar konstant i en tand och har gjort så i minst en vecka. Ioana undersöker och frågar sedan om Sara gnisslar tänder.
– Jo, min sambo brukar påpeka att jag gör det om nätterna…

Ioana förklarar att hon har gnisslat bort en del av emaljen på en tand och att det är därför som det ilar. Sara får göra ett tandavtryck som ska bli till en tillfällig bettskena som hon kan hämta ut om ett par dagar.

12:00

Köket börjar fyllas på av personal, dags för lunch. Idag har flertalet gått till den lokala sushibaren och köpt med sig mat.

12:30

De två tandvårdsteam som jobbat med akutpatienter på förmiddagen byts ut av nya team, redo att fortsätta behandlingen av patienter med akuta tandbesvär.

uiqt|wB&{izi5xm||mz{{wvH%vozmoqwv5{m{izi5xm||mz{{wvH%vozmoqwv5{m