Att jobba som specialist

Folktandvårdens specialister tar hand om kunderna som behöver extra vård för att få en bra munhälsa. Vi har träffat en av våra specialister som berättar om både de svåra och bästa stunderna i jobbet.

Lars-Erik Bengtsson, ortodontist i Skövde

(Ortodonti, även kallat tandreglering, är den specialitet inom tandvården som arbetar med att behandla avvikelser i bettet med hjälp av tandställning.)

Lars-Erik Bengtsson är ute på klinik och konsulterar tandläkare.  

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
- Vanligtvis är jag på specialistkliniken i Skövde och möter 25 till 30 patienter om dagen. Men cirka en gång i veckan åker jag ut till kliniker för att ge tandläkare råd i hur de ska behandla patienter som de har. Då är det mer tajt i schemat med en patient var tionde minut, vilket blir 45 till 50 patienter på en dag.

Oj, det låter mycket, är det ett stressigt jobb?
- Ja det kan bli stressigt, i vårt jobb slåss vi ständigt med klockan. Speciellt om jag tar in en patient med avsatt tid för tio minuter, men så visar det sig att kanske tandställningen är helt trasig. Då kan behandlingen ta 40 minuter.

Hur många kliniker konsulterar du på?
- Jag ansvarar för ett område med fyra kliniker. Jag brukar förlägga en heldag på varje klinik när det är dags för konsultation.

Vad underlättar din vardag?
- Våra ortodontiassistenter på kliniken är duktiga på att utföra behandlingar vilket gör att jag hinner träffa och se fler patienter. Sen underlättar tekniken som ständigt utvecklas och förfinas.

När är du som gladast under en dag?
- När jag har lyckats hjälpa en patient där behandlingen inte var självklar från början, men där resultatet hjälpt patienten, och när patienten känner uppskattning för mitt jobb.

uiqt|wB&{izi5xm||mz{{wvH%vozmoqwv5{m{izi5xm||mz{{wvH%vozmoqwv5{m