Extra tandvårdsbidrag till sjuka

Regeringen planerar att ge extra stöd till personer med sjukdom och funktionsnedsättning som försämrar deras tandhälsa. Om förslaget godkänns kommer över 350 000 personer att få billigare tandvård 2012.

Idag får alla vuxna i Sverige ett tandvårdsbidrag mellan 150 - 300 kronor varje år, beroende på ålder. Men som en del av tandvårdsreformen föreslår regeringen att personer med sjukdomar, som gör att de har sämre förutsättningar till god tandhälsa, ska få ett än högre tandvårdsbidrag eller tandvård till ett billigare pris.

Bidrag för uppmuntran

Stödet planerar man att dela upp i två delar. Den första delen ska gå till de cirka 300 000 personer i Sverige som har en ökad risk för försämrad tandhälsa på grund av sjukdom eller funktionshinder. Det kan till exempel gälla patienter som lider av muntorrhet på grund av läkemedel, har svårinställd diabetes eller har genomgått strålbehandling i öron-, näs-, mun- eller halsregionen. Det bidraget kommer att vara på maximalt 1200 kronor per år, vilket är uppdelat på 600 kronor per halvår. Bidraget ska uppmuntra till förebyggande tandvård och egenansvar.

Tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift

I den andra kategorin finns cirka 55 000 personer som har stora svårigheter att sköta sin munhygien eller genomgå tandvårdsbehandling som följd av långvarig sjukdom och funktionshinder. De kan bland annat lida av ett svårt psykiskt funktionshinder eller symptom efter hjärninfarkt eller hjärnblödning. Dessa personer ska få sin tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift.

uiqt|wB&{izi5xm||mz{{wvH%vozmoqwv5{m{izi5xm||mz{{wvH%vozmoqwv5{m