Folktandvården tränar framtida tandläkare

Student i arbete

Mikael Benserud, student på tandläkarprogrammet på Göteborgs universitet, tränar på Folktandvårdens simulatorklinik.

Handledning i simulatorkliniken

Pia Engstrand, undervisningstandläkare, handleder Mikael och går här igenom hans arbete på dockan.

Handlening patientkliniken

Peter Lundin, undervisningstandläkare. handleder två tandläkarstudenter som utför behandlingar på en patient. 

Det råder full koncentration på Folktandvårdens vuxenklinik i Göteborg. Tandläkar- och tandhygieniststudenter från Göteborgs universitet sitter böjda över tänder. Tänder som antingen sitter på en riktig människa eller på en simulatordocka. 

- Studenterna tränar först i vår så kallade simulatorklinik och därefter på patienter under handledning av lärare, berättar Åsa Leonhardt, klinikchef vid Folktandvårdens vuxenklinik på Odontologen och fortsätter:

- Institutionen för Odontologi har tagit fram en ny studieplan för tandläkarprogrammet. Nu får studenterna till exempel patientkontakt tidigare än förut. Tandläkarstudenter får träna enklare ingrepp på varandra redan den första terminen.

Behandling till halva priset

En typisk dag på vuxenkliniken börjar med att studenter och handledare går igenom dagens behandlingar. Två allmäntandläkare och två tandsköterskor handleder varje grupp på 12 studenter och arbetspassen under dagen är väldigt varierade.

- Vilka behandlingar som utförs beror på var studenten är i sin utbildning, förklarar Åsa och fortsätter: - Vi har ständigt behov av patienter så att vi kan hitta rätt behandlingar som studenterna behöver träna på. Behandlingen tar längre tid här men som kompensation får patienterna betala halva priset.

Toppmodern klinik i sikte

Vuxenkliniken byggs om för att i höst bli en toppmodern utbildningsklinik som kan möta ännu fler studenter. Det blir dubbelt så många simulatorplatser och de utrustas med datorskärmar så att studenterna kan träna bland annat på datajournaler. Ett behandlingsrum ska utrustas med filmkamera så att studenter kan följa en behandling eller operation via TV. Lärarna kan också spela in vissa moment och använda i undervisningen.

– Jag tror att den här moderna kliniken kommer att bli omtalad och jag är jätteglad att få vara med om den här satsningen, avslutar Åsa med ett leende.

Frågor och mer information

Kontakta Åsa Leonhardt på e-post   eller telefon 031-786 38 88. 


 

uiqt|wBi{i5tmwvpizl|H%vozmoqwv5{mi{i5tmwvpizl|H%vozmoqwv5{muiqt|wB&zmjmkki5zmo{|wzxH%vozmoqwv5{mzmjmkki5zmo{|wzxH%vozmoqwv5{m