Kulturmöten och rotfyllning

I en undervisningssal på Odontologen sitter fyra tandläkare från Japan, Grekland och Saudiarabien. De har alla valt att lämna sina hemländer för att ägna tre år i Sverige där de går Folktandvårdens specialistprogram inom parodontologi (läran om tandlossningssjukdomar).


Lars Heijl.

Tillsammans med Göteborg Universitet driver Folktandvården två specialistprogram för utländska tandläkare: parodontologi och ortodonti. För parodontologi-programmet har Lars Heijl varit huvudansvarig i åtta år.
- Programmet har funnits sedan 1990 och är välkänt ute i världen tack vare det goda rykte som parodontiavdelningen här på Sahlgrenska har, de har legat i framkant ända sedan 70-talet, säger Lars Heijl.

Från två till tre år

Sedan år 2000 är programmet godkänt av European Federation of Periodontology och bytte därmed från att vara ett två-årigt till ett program på tre år. De flesta studenter har genom åren kommit från Europa men i år kommer tre av fyra studenter utanför Europas gränser.

Långväga studenter

En av dem är Alaa Felemban från Saudiarabien. Efter att ha jobbat i två år som tandläkare i sitt hemland beslöt hon sig för att studera vidare inom parodontologi.
- Jag visste inte var jag ville studera så jag började söka information om flera olika parodontologiprogram i Europa, tills jag fastnade och bestämde mig för programmet här i Göteborg som av många anses vara det bästa, säger hon.


Motohiro Otsuki från Japan och Alaa Felemban från Saudiarabien.

Kulturkrockar

Alaa Felemban berättar att den svåraste utmaningen med att flytta till Sverige har varit att vara ifrån sin man i tre års tid.

- I Saudiarabien är det ovanligt att en kvinna lämnar sin man för studier. Men jag vill lära mig så mycket jag kan, och då är jag beredd att göra den uppoffringen, säger hon.

Den största kulturkrocken i skolan har varit avsaknaden av hierarki mellan professorer och studenter.

- Jag hade jättesvårt i början med att kalla mina professorer vid förnamn, säger hon.

Denna kulturkrock ser programansvarig Lars Heijl att nästan alla studenter utanför Skandinavien upplever när de kommer till Sverige.

- Här i Sverige har vi en otvungen och bra kommunikation med våra studenter, både vid frågor som gäller undervisningen men även det privata. Våra utländska studenter har satsat tre år av sitt liv för att komma hit, då måste vi bjuda på allt vad vi kan, säger han.

Vi lär av varandra

Programmets tre år integrerar med den svenska specialisttandläkartjänsten (ST) och de läser mycket tillsammans. Undervisningen består dels av teoretiska lektioner, seminarier, forskning och praktik ute på klinik.
- Praktiken gynnar inte bara studenterna utan även personalen. När de får lägga en del av sin tid på undervisning utvecklas även de och hela avdelningen, säger Lars Heijl.

Den första juli överlämnade Lars Heijl tjänsten som programansvarig till Ingemar Abrahamsson som nu står redo att ta emot en ny grupp studenter i slutet av augusti.

uiqt|wB&{izi5xm||mz{{wvH%vozmoqwv5{m{izi5xm||mz{{wvH%vozmoqwv5{m