Många nöjda i Folktandvårdens sommarskola

En nyligen gjord utvärdering visar att årets tandläkarstudenter var väldigt nöjda - hela 98 % kan tänka sig att rekommendera vår sommarskola till andra. Möt Shahram Hamraz och Aida Mikaeili, två av årets 76 studenter. 

Shahram

- Sommarskolan har lärt mig mycket om svensk tandvård, tycker Shahram Hamraz.

- Jag är väldigt glad att jag fick en plats i sommarskolan på Folktandvården Västra Götaland! Det har lärt mig mycket om hur svensk tandvård fungerar och jag har aldrig varit på en så varm arbetsplats som Folktandvården i Falköping, menar Shahram Hamraz som läser till tandläkare i Rumänien. 

Göra ännu mer

Shahram berättar att det är tufft att plugga utomlands. På hans skola är det väldigt höga intagningspoäng och de har höga krav på sig under hela utbildningen. - Jag gillar att vi har mer patientkontakt än på svenska utbildningar. Allt jag har läst hittills får jag göra på patient, under handledning förstås. Det jag tycker kan förbättras i sommarskolan är att låta oss studenter som kommit lite längre i studierna göra mer, typ lägga bedövning, hämta patienten, prata med patienten eller ta röntgen. Man måste hålla instrumenten själv för att få in vanan, avslutar Shahram.

Bra chans att komma in på arbetsmarknaden

Aida Mikaeili läser till tandläkare i Tjeckien och var på Folktandvården City i Skövde i somras. Hon hörde talas om sommarskolan tack vare att Folktandvårdens HR-enhet skickade brev hem till studenter som läser till tandläkare utomlands.

- Jag uppskattar att Folktandvården Västra Götaland skickade brev om sommarskolan hem till mig, berättar Aida Mikaeili.

– Folktandvårdens sommarskola är en riktigt bra chans för mig att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Eftersom vi som pluggar utomlands betalar rätt höga terminsavgifter är betald sommarskola enda sättet för mig att kunna testa på yrket. Under somrarna jobbar jag så mycket jag kan för att kunna leva på det ytterligare ett år, berättar Aida och fortsätter:  - Jag är väldigt nöjd med min tid på City. Jag följde en tandläkare en vecka i taget och det var ett jättebra upplägg. Det gjorde att jag lärde känna personen och rummet lite, så det blev lättare för mig att assistera. Jag tog för mig en hel del och frågade om jag fick prova saker – och det fick jag, till exempel gav jag injektioner och tog bilder.

Folktandvården som framtida arbetsgivare

Både Shahram och Aida kan tänka sig att börja jobba på Folktandvården Västra Götaland efter sin utbildning. - Jag vet att jag vill jobba i Folktandvården när jag är klar. Sommarskolan har gjort mig ännu mer övertygad om det, säger Aida. Shahram instämmer: - Jag kommer ju från Göteborg men kan tänka mig att pendla till Falköping bara för att få en så bra chef som Louise Hoffman!

En bra sommarskola som kan bli ännu bättre

- Utvärderingen visar att studenterna är väldigt nöjda med vår sommarskola och det är vi förstås glada och stolta över. Det vi ska utveckla till nästa år är att göra en bättre genomgång av vad studenterna kan och därefter låta dem prova fler kliniska moment, under handledning, säger Kennet Svensson som ansvarar för Folktandvårdens sommarskola.

Läs mer

uiqt|wB&zmjmkki5zmo{|wzxH%vozmoqwv5{mzmjmkki5zmo{|wzxH%vozmoqwv5{m