Utvecklande studieresa till Kapstaden

Två tandläkare deltog i november 2010 i Folktandvården Västra Götalands studieresa till Sydafrika. De tillbringade fyra veckor på Philanikliniken i kåkstaden Khayelitsha utanför Kapstaden och gjorde studiebesök på universitetet. Båda beskriver en resa som var utvecklande på många sätt. 

- Jag har tidigare försökt starta ett projekt på Västbanken för att hjälpa palestinska barn med tandvård. Därför blev jag väldigt glad när jag såg på intranätet att Folktandvården Västra Götaland erbjuder den här möjligheten, berättar Yasser El Ali, tandläkare på Folktandvården Mölnlycke och fortsätter:
- Resan till Sydafrika var det bästa jag gjort i mitt liv! Det kändes väldigt meningsfullt att få hjälpa barn som har så stort tandvårdsbehov.

Bild på Yasser El Ali och Ingvar Dimberg

Yasser El Ali och Ingvar Dimberg när de precis anlänt till Sydafrika.

Bild på barnen i bussen

Bussen kom med ungefär 12 barn per omgång.

Bild på lekplatsen utanför kliniken.

Full fart på lekplatsen.

- Jag håller med, säger Ingvar Dimberg, tandläkare och klinikchef på Folktandvården Tranemo, som berättar att intresset för att hjälpa till i andra delar av världen väcktes för några år sedan under ett föredrag om kariesutveckling i olika delar av världen. - Då kände jag att här vill jag hjälpa till! Jag är oerhört glad över att ha fått den här möjligheten via jobbet. Resan var utvecklande på många plan, både professionellt och personligt.

Möjligt att laga mer tack vare förebyggande arbete

I Sydafrika möttes Ingvar och Yasser dagligen av nya utmaningar. Inledningsvis arbetade de som man gjort på kliniken tidigare; sida vid sida i ett och samma behandlingsrum. Men redan efter fyra dagar använde de ett behandlingsrum till som tidigare endast använts som profylaxrum. Sedan behandlade de lika många patienter som tidigare men i ett lugnare tempo. 

 - Rummet fungerade inte helt bra, det var glapp i både fot- och stolskontrollen. Då var det skönt att ha sin yrkeserfarenhet och känna att det här fixar jag ändå. Erfarenheten av att bemöta barn var också värdefull. Jag brukar rita en glad gubbe med borrmaskinen på barnets tumnagel. Det funkade bra i Sydafrika också, det fick många barn att le och slappna av inför behandlingen, menar Ingvar.

- Barnen hade enormt mycket karies men tack vare tandhygienisternas förebyggande arbete gick det att laga fler tänder nu än tidigare. Jag är väldigt imponerad av tandhygienisterna som är ute i skolorna och fluorbehandlar barnen. Att med så små resurser visa så positiva resultat på kariesutvecklingen – det är helt otroligt, menar Yasser. 

Studieresa till Philanikliniken en gång per år

Varje år får två av Folktandvården Västra Götalands medarbetare möjlighet att besöka tandkliniken Philani i kåkstaden Khayelitsha utanför Kapstaden i Sydafrika under fyra veckor. Folktandvården Västra Götaland betalar halva lönen och står dessutom för resa, boende och bil på plats.

Kliniken invigdes i december 2007 av ärkebiskop Desmond Tutu. Patienterna utgörs främst av barn och kliniken ligger i anslutning till en läkarklinik som drivs av en svensk läkare. På kliniken arbetar idag två tandhygienister, varav en arbetar ute på daghem och skolor, samt en tandläkare som arbetar åtta timmar per vecka. Personalen samarbetar med Tandläkarhögskolan (University of Western Cape, UWC) i Kapstaden.

- Vi började med detta 2008 och just nu marknadsför vi möjligheten igen så att ytterligare två tandläkare kan åka till hösten. Vi vill erbjuda våra medarbetare denna studieresa eftersom en sån här resa gör att man växer både professionellt och personligt, menar Annelie Bernhardsson, personalchef på Folktandvården Västra Götaland.

uiqt|wB&zmjmkki5zmo{|wzxH%vozmoqwv5{mzmjmkki5zmo{|wzxH%vozmoqwv5{m