På väg mot svensk legitimation

Egen praktik i Brasilien, anställd hos privattandläkare i USA, tillbaka till den egna praktiken i Brasilien för att sedan flyga vidare mot Vara, Sverige. Deborahs ryggsäck är full med erfarenhet av tandvård och nu är hon på väg mot svensk legitimation.

I höstas startade tandläkarhögskolorna i Göteborg och Stockholm en ettårig utbildning på försök för att snabbare ge tandläkare från länder utanför EU en svensk legitimation. Folktandvården Västra Götaland  och Göteborgs universitet samverkar kring utbildningen.

En av de tolv personer som nu utbildas i Göteborg är Deborah Persson. Under våren gör hon sin verksamhetsförlagda undervisning (VFU) på heltid på Folktandvårdens klinik i Vara. Hon har mycket tandvård i bagaget:

- För 22 år sedan utbildade jag mig till tandläkare i Brasilien och drev sedan egen praktik i Sao Paolo. På en semesterresa till Irland träffade jag min man som kommer från Sverige och vi flyttade till New York tillsammans. Där pluggade jag i tre år för att få amerikansk tandläkarlegitimation så jag har gjort det här en gång förut, säger Deborah, bjuder på ett smittande skratt och fortsätter: - När vår dotter var nyfödd flyttade vi till Brasilien och jag jobbade på min praktik igen. Efter fyra år bestämde vi oss för att flytta till Sverige, det var 2007.

Bild på undersökning hos tandläkaren
Deborah har arbetat som tandläkare i Brasilien och USA. Här undersöker hon en patient på sin VFU-klinik Folktandvården i Vara.
Bild på tandläkare Fares Karam och Deborah Persson

Fares Karam är allmäntandläkare på Folktandvården i Vara och handleder Deborah. -Rollen som handledare är utvecklande för mig, menar Fares.

Bild på klinikchef Björn Ulveland och Deborah Persson
- VFU är strategiskt viktigt på många sätt. Det är bra att även vi på mindre orter i regionen får chansen att marknadsföra oss mot studenterna och få dem intresserade av att börja jobba här, säger Björn Ulveland, klinikchef, som är glad åt att Deborah redan har skickat in sin ansökan.

4-årig utbildning räckte inte

Det första året i Sverige ägnade Deborah åt utbildning i svenska och att vänja sig vid mörkret. Sen hade hon tät kontakt med Socialstyrelsen i hopp om att få visa upp sina kunskaper och få svensk legitimation. Men då utbildningen i Brasilien var på fyra år godkändes den inte av Socialstyrelsen och det enda alternativet för att få jobba som tandläkare var att läsa hela den svenska utbildningen på fem år.

- Då jobbade jag som tolk i Göteborgs kommun ett tag men jag ville ju jobba med tänder så jag sökte mig till tandtekniska programmet och hann gå ett år. Sen dök den här ettåriga utbildningen upp och jag är så glad över det! Här på kliniken i Vara trivs jag så bra att jag redan har skickat in min ansökan. Folktandvården som arbetsgivare verkar väldigt bra, bättre än jag trodde, menar Deborah.

Handledning i början och slutet av dagen

Deborahs dagar på kliniken inleds med att hon och hennes handledare, tandläkare Fares Karam, går igenom dagens patienter och tittar på journalerna ihop. Sen arbetar Deborah med egna patienter och stämmer av journalerna med Fares igen innan hemgång.

- Deborah med sin erfarenhet behöver inte så mycket handledning rent odontologiskt, det handlar mer om våra rutiner och sätt att arbeta, berättar Fares som också handleder en tandläkarstudent på termin 10 och en av klinikens nyanställda tandläkare. – Jag gillar att handleda, det är utvecklande och spännande för mig. Jag har fått några dagars utbildning i handledning vilket var väldigt bra, menar Fares.

Strategiskt viktig satsning

Björn Ulveland, klinikchef i Vara, är glad åt satsningen på den ettåriga utbildningen som gjort att Deborah troligtvis blir en av klinikens tandläkare.    
- Att vi på Folktandvården samverkar med tandläkarhögskolan på Göteborgs universitet och erbjuder VFU är en viktig strategisk satsning för oss som arbetsgivare. Det är bra att även vi på mindre orter i regionen får chansen att marknadsföra oss mot studenterna och på så vis få dem intresserade av att jobba här. Om Deborah väljer att börja arbeta här är hon väldigt välkommen. Hon är mycket kompetent och har ett härligt smittande skratt! avslutar Björn.

Lyckad verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Den 16 maj presenterade samtliga VFU-studenter patientfall från sina VFU-kliniker som en del av sin examination. Kennet Svensson, ansvarig för samordning av VFU på Folktandvården berättar: - Presentationerna gav ett gott intryck på såväl mig som på representanter från Göteborgs universitet. Vårens VFU har fallit väl ut både för studenterna och VFU-klinikerna. Studenterna är så nöjda och det verkar som en majoritet nu söker jobb på den klinik de gjort sin VFU.

Frågor och mer information

Kontakta Deborah Persson, Fares Karam eller Björn Ulveland via Folktandvården Vara på telefonnummer 0512 - 78 60 60. Kennet Svensson nås på 0708-801616.

För tandläkare från länder utanför EU

Utbildningen omfattar tandläkare som har utbildat sig i länder utanför EU. Om man har utbildat sig inom EU är det andra regler för att få svensk legitimation. 

uiqt|wB&zmjmkki5zmo{|wzxH%vozmoqwv5{mzmjmkki5zmo{|wzxH%vozmoqwv5{m