Utbildning och barntandvård

Till Folktandvårdens utbildningsklinik för barntandvård i Göteborg utbildas tandläkarstudenter att ta hand om barnens munnar och tänder. Här finns det gott om tid för kunskapsutbyte för de äldre, och nyfikna frågor från barnen.

Det är torsdag förmiddag på utbildningskliniken när en av dagens patienter, 12-åriga Lovis Uhlgren, kliver in genom dörren tillsammans med sina föräldrar. Genom ett myller av barn, tandläkare och tandsköterskor möts de upp av tandläkarstudenten Farideh Hashemi Nejad som hälsar dem välkomna och leder dem till ett av behandlingsrummen. 

Studenten Farideh Hashemi Nejad får hjälp av undervisningstandläkaren Christina Johansson.

Utbildning för studenter

Till kliniken kommer varje år cirka 4 000 barn i åldrarna 0-17 år. Vem som helst får komma hit och av alla patienter så har 500 barn valt att behandlas här, trots att de egentligen inte tillhör klinikens upptagningsområde.
På kliniken finns förutom den fast anställda personalen även tandläkar- och tandhygieniststudenter från Göteborgs universitet. Här gör de sin praktik för att lära sig allmän barntandvård och ortodonti (tandreglering). 
     - Här får studenterna lära sig att möta barnen på deras nivå så att de ska klara av att behandla barn och ungdomar som de kommer att möta efter sin grundutbildning , säger klinikchefen Anna Asztely.

Gott om tid

Därför får studenterna mer tid med barnen än på en vanlig klinik. Men max en timma per barn, sedan ska behandlingen vara klar.
     - Barn har inte det tålamodet, så drar det ut på tiden hoppar någon av våra lärare in och hjälper till, säger Anna.


T.v: Tandläkarstudenterna Farideh Hashemi Nejad och Cecilia Andersson.
T.h: Cecilias smyckade skor uppskattas av de besökande barnen.

Lättillgänglig kunskap

För att lära sig samarbeta jobbar studenterna alltid i par och Faridehs andre hälft är Cecilia Andersson. Tillsammans undersöker de Lovis tandställning som skaver lite mot tandköttet på ena sidan. Men innan de åtgärdar problemet rådfrågar de för säkerhets skull en av klinikens undervisningstandläkare, Christina Johansson. Tillsammans går de igenom hur tandställningen ska justeras och sedan lämnar Christina studenterna med deras patient.
     - Jag läser till specialisttandläkare samtidigt som jag jobbar 20 procent här, jag gillar att få undervisa och att få träffa alla dessa vetgiriga studenter, säger Christina.

T.v. klinikechefen Anna Asztely och klinikkoordinatorn Anette Holmberg planerar arbetet.
T.h. Efter behandling får barnen välja en liten sak ur leksakslådan.

Långväga besökare

Justeringen av Lovis tandställning är klar och Farideh hissar upp Lovis tandvårdsstol. Lovis kliver försiktigt ner och hennes föräldrar tackar studenterna för jobbet och gör sig redo att åka hem till Stenungsund där de bor.
     - Barnkliniken tillhör egentligen inte vårt område, men vi väljer ändå att åka hit med Lovis eftersom personalen här är så försiktiga, vänliga och så känns det bra att man bidrar till utbildningssyftet, säger Lovis mamma Caroline Uhlgren.

uiqt|wB&{izi5xm||mz{{wvH%vozmoqwv5{m{izi5xm||mz{{wvH%vozmoqwv5{m