Sommarskola för tandläkarstudenter

Tandläkaren Maria Martens är mentor år sommarskolapraktikanten Raquel Espinoza.


Under sommaren öppnar regionens kliniker upp för Folktandvårdens Sommarskola som är en praktik för tandläkarstudenter. En av de antagna är Raquel Espinoza, 24 år.
- Jag kan inte tänka mig en bättre möjlighet att få prova på mitt framtida yrke och känna på verksamheten, säger hon.

Sommarskolan är öppen för alla svenska tandläkarstudenter som har studerat minst en termin. De antagna studenterna placeras ut på kliniker runtom i regionen där de får varsin mentor som de får följa under fyra veckors tid. Raquel Espinoza som går tandläkarutbildningen på Göteborgs Universitet ska göra sin praktik på Biskopsgården i Göteborg.
- Jag fick höra talas om Folktandvårdens sommarskola av en vän och blev intresserad direkt, säger hon.

Många intresserade

I år ansökte närmare 200 personer till sommarskolan, men antalet platser är begränsade till 80. Om man har ankytning till Västra Götalandsregionen har man förtur och de som antagits till sommarskolan får en ersättning på cirka 15000 - 16000 kronor.

Pedagogisk mentor

Raquel Espinoza står bredvid sin mentor, tandläkaren Maria Martens, som undersöker en patient. Eftersom det är Raquels första vecka håller hon sig än så länge till att titta på, ställa frågor och lyssna.
- Min mentor Maria är jättebra, pedagogisk och tydlig. Sen är det skönt att få erfarenhet i det praktiska inför termin sju på skolan då vi ska börja ta hand om patienter på riktigt, säger Raquel.

Långväga studenter

De flesta studenter som går sommarskolan kommer från utbildningar i Sverige, men ett flertal svenska studenter läser till tandläkare i Polen, Tjeckien, Ungern eller Rumänien.
Nytt för i år är att det för första gången antagits en tandhygieniststudent till kliniken i Bengtsfors-Ed.

Läs mer

uiqt|wB&{izi5xm||mz{{wvH%vozmoqwv5{m{izi5xm||mz{{wvH%vozmoqwv5{m