Isabella kom över sin tandvårdsrädsla

 

Rädslan försvann. Efter den kognitiva beteendeterapin slipper Isabella Andersson både tandvårdsrädslan och alla hålen.

”Jag satt hellre hemma under en filt och hade hål än gick till tandläkaren.” Isabella Andersson var extremt tandvårdsrädd. När hon äntligen fick hjälp hade hon ett tiotal hål och ständig tandvärk.

För en del är ett tandläkarbesök ingenting, andra ser det som ett nödvändigt ont. Och så finns det de som är så rädda att de inte kommer till tandvården alls. Isabella Andersson var en av dem. Ibland brydde hon sig inte om kallelsen. Ibland satt hon en stund i väntrummet men åkte hem innan hon ropades in. Några gånger steg hon in till tandläkaren men reste sig ur stolen och gick mitt i besöket. När Isabella fick chansen att prova kognitiv beteendeterapi (KBT) mot sin tandvårdsrädsla tog hon den.
– Jag är hur glad som helst att jag gjorde det, även om jag ärligt talat inte trodde att en förändring var möjlig. I dag kan jag gå till tandläkaren som vem som helst utan att mamma behöver ta ledigt från jobbet.

Traumatisk käkoperation

Som 18-åring gick Isabella igenom en käkoperation och tiden innan den var den värsta hon varit med om.
– Jag var så rädd att jag nästan blev knäpp. Då nådde rädslan sin topp. Och går man runt och är rädd hela tiden smittar det av sig på annat, säger Isabella och berättar att hon även började känna skräck för bland annat myror och mörker.
Behandlingen på Folktandvårdens specialistklinik för pedodonti följde psykolog Carina Svenssons, övertandläkare Larisa Krekmanovas och docent Agneta Robertsons manual. Först fick hon en bedömning av psykolog och sedan enKBT-behandling anpassad för tandvårdsrädda. Det tredje steget var att exponeras för det som skrämde – själva tandläkaren.Vid de första tandläkarbesöken var psykologen med.
– Det är en viktig punkt som skiljer sig från hur man gör med vuxna patienter, berättar Carina Svensson.
Därefter fick Isabella fortsatt träning och behandling hos tandläkaren. I dag har hon varken hål i tänderna eller någon rädsla kvar. Tack var KBT:n och avslappningsövningar är hon även fri från de andra fobierna.

Kräver tid och arbete

– Vårt mål är att patienterna ska komma i regelbunden tandvård på sikt. Om behandlingsmodellen faller väl ut ska andra kliniker också kunna använda sig av den, säger projektledare Ulla Wide Boman.
Carina Svensson tillägger att de svårast tandvårdsrädda ungdomarna kräver mycket tid och arbete för tandvårdsteamen:
– Om patienten går obehandlad stärks dessutom rädslan. Hos våra patienter ser man istället en väldig utveckling. Som de växer!

Text: Karin Hylander
Foto: Sara Pettersson

Fakta Clara-projektet

 • I Göteborg har man i många år, tack vare forskaren och övertandläkaren Ulf Berggren, framgångsrikt bedrivit behandling med kognitiv beteendeterapi (KBT) för vuxna tandvårdsrädda.
   
 • Carina Svensson, Larisa Krekmanova och Agneta Robertson har anpassat den metoden för ungdomar. De har utformat en manual för hur unga tandvårdsrädda ska hjälpas till behandling och en förmåga att klara av tandvårdsbesök även framöver.
   
 • Nu pågår forskningsprojektet Clara för att pröva metoden vetenskapligt. I slutet av 2012 beräknas utvärderingen vara klar.
   
 • 52 ungdomar mellan 12 och 19 år deltar i projektet. De har lottats in i två grupper, varav den ena fått behandling med psykologstöd och KBT. Den andra gruppen har behandlats på traditionellt sätt hos tandvårdsteamet.
   
 • Forskningen bedrivs på Folktandvårdens specialistklinik för pedodonti (barn- och ungdomstandvård)
  i Göteborg. Projektledare är Ulla Wide Boman, psykolog på institutionen för odontologi på Göteborgs universitet. Ledande i projektet är även docent Agneta Robertson. I forskningen deltar förutom psykolog Carina Svensson även övertandläkarna Larisa Krekmanova, Marie Staberg, Caroline Hafström och Boel Jensen och deras specialistsköterskor.
   
 • Clara-projektet drivs av Folktandvården Västra Götaland genom Specialistkliniken för pedodonti och av Sahlgrenska akademin genom avdelningen för pedodonti och avdelningen för odontologisk psykologi och
  folkhälsa. Det finansieras av Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap.
 • uiqt|wBqvnw5nwts|ivl%vizlmvH%vozmoqwv5{mqvnw5nwts|ivl%vizlmvH%vozmoqwv5{m