Balans i munnen kan hindra karies och tandlossning

Enkelt ph-test. Forskarna Haidar Hassan, Anette Carlén och Peter Lingström undersöker om testet kan användas för att se vilka patienter som riskerar att få karies.

Den som har stora problem med karies drabbas sällan samtidigt av allvarlig tandlossning – medan den som drabbas av tandlossning sällan har bekymmer med kariesangrepp. Karies och parodontit uppkommer nämligen ur olika munmiljöer som orsakas av olika bakterier, levnadsvanor och ärftliga faktorer. Enkelt uttryckt har de som ofta får hål en surare miljö i munnen medan de som ligger i riskzonen för tandlossning har en mer basisk miljö. Därför är en balanserad miljö i munnen det bästa för friska tänder.

Enkelt test kan visa risk för karies

Inom några år kan det finnas ett nytt test som tandvårdspersonal kan använda för att se vilka patienter som har större risk än andra att utveckla karies. Det rör sig om ett enkelt pH-test.

Genom att tidigt fånga upp patienter med ökad risk för karies kan förebyggande insatser sättas in, innan hålen uppstår.
– I dag använder vi ganska grova mått när vi identifierar personer med hög risk för karies. Vår bedömning grundar sig ofta på om de redan har många hål, vilka levnadsvanor de har och hur duktiga de är på att använda fluor. Ett test som mäter den samlade effekten av de faktorer som är direkt involverade i sjukdomsprocessen kan bli ett bra komplement, säger Peter Lingström, professor vid Sahlgrenska akademin. I bakteriebeläggningarna på våra tänder finns inte bara syrabildande bakterier utan också sådana som bildar basiska ämnen som neutraliserar syran. Alla dessa bakterier och de ämnen de bildar avgör hur surt det blir i bakteriebeläggningarna på tänderna, vilket detta test ger ett snabbt mått på.

Viktigt förstå samspelet

– Det är viktigt att förstå att det handlar om ett samspel mellan olika typer av munbakterier i en miljö de skapar tillsammans. Hela bakteriebeläggningens aktivitet avgör om det blir surare eller mer basiskt, och hur stor förändringen blir, säger docent Anette Carlén.

Det nya testet består av pH-stickor som färgas beroende på vilket pH-värde bakteriebeläggningarna har. Det finns liknande tekniker sedan tidigare, men de är betydligt krångligare att använda inom tandvården.
– Med det här testet kan man också på ett enkelt sätt se om en viss åtgärd haft effekt. Inom tandvården skulle det kunna användas för att visa för patienter att det var bra att de slutade småäta eller att de dragit ner på sin sockerkonsumtion och uppmuntra dem att fortsätta så, säger doktoranden Haidar Hassan, vars avhandling till stor del handlar om det nya pH-testet.

Bakterier anpassar sig

Om du ofta äter sötsaker börjar kariesbakterierna producera mer syra under längre tid, det har forskarna bakom det nya testet tidigare kunnat visa. Bakteriefloran i munnen är alltså inte statisk, den anpassar sig bland annat efter vilka matvanor vi har. Det är en förklaring till varför en del människor lättare får karies än andra.
– Glädjande nog har vi kunnat se att det också går att påverka bakterierna i positiv riktning, och dessutom på ganska kort tid, säger Peter Lingström.

Text: Elin Lindström Claessen
Foto: Sara Pettersson


 

Färgen avslöjar. Stickans färg jämförs mot en pH-skala som talar om hur surt det är i beläggningarna på tänderna.

Så kan du påverka bakteriebeläggningarna

Kariesforskare vid Sahlgrenska akademin har visat att bakteriernas aktivitet på tänderna påverkas av det vi äter och dricker, så kallade ”functional foods”.

Te innehåller olika bakteriedödande ämnen, framför allt antioxidanter, och dessutom fluor. Detta gäller svart te, grönt te och oolongte.
Ost innehåller nästan inget socker, men däremot kalcium, fosfat och olika proteiner som skyddar mot karies. Dessutom gör osten att saliven bättre kan neutralisera en syraattack. Om du äter ost under en måltid är det därför bra att avsluta med osten.
Vissa sorters mineralvatten innehåller ganska mycket fluor.
Ett tips till den som är sötsugen är att välja mörk choklad istället för annat godis. Det är ett mindre dåligt alternativ eftersom kakao innehåller olika antibakteriella ämnen.
Tranbärsjuice innehåller ämnen som kan hindra bakterier från att sätta sig fast i tandköttet och bilda beläggningar på tänderna.

uiqt|wB&tmvi5kpzq{|mv{mvH%vozmoqwv5{mtmvi5kpzq{|mv{mvH%vozmoqwv5{m