Felicias narkolepsi påverkar munhälsan

Helena och Felicia Karlsson får råd och stöd av Mun-H-Center om hur Felicia ska fortsätta ha fina tänder framöver.

Felicia Karlsson, tio år, lider av narkolepsi. Sjukdomen gör inte bara Felicia väldigt trött – den påverkar även hennes munhälsa. Med hjälp av Mun-H-Center har hon fått stöd, tips och råd om hur hon ska sköta sin munhygien.

Felicias mamma Helene Karlsson berättar att det började med att Felicia blev ovanligt trött och somnade hela tiden vid ovanliga tillfällen. Läkarna hade flera teorier om Felicias trötthet men det var först efter ett ryggmärgsprov som hon fick diagnosen narkolepsi.

– Sjukdomen har förändrat Felicias liv på flera sätt. Vi tvingas styra om hela hennes vardag och försöka få in naturliga tupplurar så att hon orkar med dagens aktiviteter. Så fort Felicia blir inaktiv somnar hon, vilket gör att hon måste hålla igång hela tiden och det är omöjligt, säger Helene Karlsson.

Sjukdomen påverkar tänderna

Helene har fått besked från tandläkaren att Felicia har mycket fina tänder i dag. Men på sikt kan hennes munhälsa påverkas av sjukdomen. Mia Zellmer, tandhygienist på Mun-H-Center, berättar att barn med narkolepsi ofta äter på natten och på grund av sin trötthet och starka mardrömmar äter de ofta mediciner som kan leda till muntorrhet. Detta, i kombination med risken att somna ifrån tandborstningen, kan på sikt påverka tänderna negativt.

Helene berättar att Felicia ofta är så trött på kvällarna att hon somnar vid matbordet och missar tandborstningen. Hon gnisslar också mycket tänder på natten och vaknar ofta vid fyra på morgonen och är så hungrig att hon måste äta för att sedan somna igen, utan att borsta tänderna.

Kom i kontakt med Mun-H-Center

Ågrenska, som är ett kompetenscentrum för sällsynta diagnoser, anordnade i mars en familjevistelse för barn och deras familjer som drabbats av narkolepsi. Felicia och Helene deltog på narkolepsiveckan och fick chansen att träffa andra barn med samma diagnos. Det var också här de kom i kontakt med Mun-H-Center där Mia Zellmer och Pia Dornérus, tandsköterska, informerade om munhälsa vid narkolepsi.

– Vi på Mun-H-Center arbetar bland annat med forskning och utbildning samt råd och behandling av munhälsa och munmotorik hos personer med ovanliga diagnoser. Narkolepsi klassas som en ovanlig diagnos och här handlar det om att jobba förebyggande, säger Mia Zellmer.

Att sprida kunskap är viktigt

Mia och Pia berättar att det är viktigt att sprida kunskap om diagnosen till allmäntandvården där barn med narkolepsi går regelbundet. Då kan tandvårdspersonal bemöta dessa barn rätt från början och ge dem råd om vad de ska tänka på för att fortsätta ha en god munhälsa.

Råden till Felicia är att tänka på vad hon äter på natten och om hon inte orkar borsta tänderna det sista på kvällen kanske hon kan göra det lite tidigare. Det viktiga är att borsta tänderna två gånger om dagen och använda någon extra fluorprodukt berättar Mia Zellmer.

– Vi försöker redan tänka på vad Felicia äter, speciellt klockan fyra på morgonen. Hon gillar inte godis och det är ju en bra sak mitt i allt, säger Helene Karlsson.


Fakta

  • Mun-H-Center inomFolktandvården Västra Götaland är ett orofacialt kunskapscenter för sällsynta diagnoser som arbetar med att sprida kunskap till tandvården om sällsynta diagnoser som exempelvis narkolepsi.
  • Läs mer om: Mun-H-Center

Läs mer

uiqt|wB&{izi5xm||mz{{wvH%vozmoqwv5{m{izi5xm||mz{{wvH%vozmoqwv5{m