Ny digital skanner gör avtryck

Just nu testas en ny typ av skanner på ett par av Folktandvårdens kliniker. Med hjälp av skannern kan tandläkare göra digitala tandavtryck, något som underlättar för både patient och behandlare.

För att göra tand- och implantatavtryck hos patienter används i dag oftast silikonmassa som patienterna får bita i. Massan formar sig efter tänderna och ger ett avtryck som sedan används för att skapa tand- och implantatstödda konstruktioner. Denna behandling kan ibland orsaka kväljningar hos patienten, men genom att använda en digital skanner upplevs avtrycks momentet som behagligare.

– Skannern underlättar för patienten samtidigt som precisionen i den digitala skanningen är högre än avtrycket i silikon massan. Efter en inkörningsperiod vinner behandlaren även tid vid avtryckstagningen, säger Jenny Petersson, ST-tandläkare på specialistkliniken i Borås.

Hon trycker också på fördelen av att tandläkaren direkt ser på skärmen om något blivit fel och på så vis kan undvika att behöva kalla patienten igen.

Smidigt men kostsamt

Skannern använder sig av så kallad parallell konfokal bildgivning, vilket innebär användning av laser och optisk skanning för att digitalt fånga tandytorna. Detta görs med hjälp av ett handstycke som placeras i kontakt med tänderna. Bilderna kommer sedan upp direkt på en tillhörande skärm. Liknande metoder med skanning har funnits länge, men med den senaste skannern slipper tandläkaren använda ett puder på tänderna för att kunna skanna, vilket gör metoden smidigare.


Jenny Petersson

– På sikt är målet att även tandsköterskor ska kunna använda skannern vilket gör att fler kan utföra behandlingen och det sparar också tid, säger Jenny Petersson.

Hon tror dock att det kan dröja innan fler kliniker börjar använda sig av denna metod eftersom utrustningen är kostsam och den vanliga metoden med silikonmassa ändå fungerar så pass bra.

– Men utrustningen utvecklas hela tiden och blir både bättre och smidigare att använda så jag tror helt klart att detta är framtiden, säger Jenny Petersson

uiqt|wB&{izi5xm||mz{{wvH%vozmoqwv5{m{izi5xm||mz{{wvH%vozmoqwv5{m